tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.5.2020

Arazinizde örtü bitkilerine yer açın

Arazinizde örtü bitkilerine yer açın

Örtü bitkileri yabancı ot kontrolünden erozyonun azaltılmasına kadar tarıma çok geniş bir yelpazede yarar sağlıyor. Sayısız faydalarından yararlanmanın yolu ise doğru tercih yapabilmekten geçiyor.

Örtü bitkileri (cover crops) toprağın korunması, sıcaklık, nem veya ışığın istenilen düzeyde olması, zararlıların ve yabancı ot kontrolünün sağlanması noktasında tarımsal üretime önemli katkılar sunuyor. Öyle ki; örtü bitkilerini üretim maliyetlerinin düşürülmesi açısından doğanın üreticilere armağanı olarak değerlendirmek mümkün.

İhtiyaçlar tür seçimini belirliyor

Yonca, fiğ, korunga, yem bezelyesi, yulaf, çavdar, sorgum gibi pek çok bitki örtü bitkisi olarak kullanılabiliyor. Bitki seçimi çoğunlukla kullanım ve üretim amacına göre değişiyor. Örneğin amaç bir sonraki kültür bitkisine azot sağlamak ise baklagiller; yabancı ot gelişimi engellenmek isteniyorsa buğdaygiller tercih ediliyor.

Koruyucu bitkilerin sırrı nedir?

Temel amacı dışında örtü bitkilerinin bu tarım alanlarında üretime başka birçok katkısı daha var. Bu bitkilerin kullanımı arazide bitki biyokütlesi ve bitkisel atıkların korunması ile topraktaki organik madde miktarının artmasını sağlıyor. Bu sayede toprak tavı düzeliyor, bitkilerin kök gelişimi teşvik ediliyor ve yüzey suyu akışının azaltan agregat oluşumu artıyor. Ayrıca beslenme döngüsü ve toprak yapısının düzelmesine katkıda bulunan mikroorganizma ve solucan gibi canlıların nüfusunda artış sağlanıyor.

arazinizde-ortu-bitkilerine-yer-acin2.jpg

Toprak erozyonunu azaltıyor

Tarım alanlarında örtü bitkisi kullanımı şiddetli yağışlarda toprağın üstünü örtmek suretiyle toprak erozyonunun azalmasını sağlıyor. Bu amaca en uygun bitkilerden; sonbaharda hızlı gelişerek kış boyunca gelişimini sürdüren çavdar bir adım öne çıkıyor. Diğer yandan örtü bitkisi artıkları da toprak yüzeyindeki buharlaşmayı azaltarak toprak neminin korunmasını da sağlıyor.

Yabancı ot kontrolü sağlıyor         

Örtü bitkilerinin üretime sundukları en önemli katkılarından biri de yabancı ot kontrolü noktasında ortaya çıkıyor. Gelişim süresinde oluşturdukları rekabet, gölgeleme ve allelopatik etki sayesinde yabancı otların çimlenmesi ve gelişimi engelleniyor.

Örtü bitkileri pek çok zararlı böceği üzerine çekerek asıl bitkide zarar oluşturmasını engelliyor. Bu amaçla kullanılan örtü bitkileri “tuzak bitkiler” olarak da adlandırılıyor. Ancak tuzak bitkilerin böcek popülasyonları üzerindeki etkisi türe, ana bitkiye ve çevre koşullarına göre değişebiliyor. Örneğin, domates üretiminde tuzak bitkisi olarak çavdar kullanımı, meyve kurdu popülasyonunu azalmasını sağlarken, kımıl zararını arttırabiliyor.

arazinizde-ortu-bitkilerine-yer-acin3.jpg

Azot ihtiyacının karşılanmasına katkı sunuyor

Örtü bitkisi olarak baklagil bitkilerinin tercih edilmesi azot gereksiniminin karşılanmasına da yardım ediyor. Baklagillerle simbiyotik bir yaşam süren rhizobium bakterileri atmosferdeki serbest azotu bitkilerin alabileceği forma dönüştürebildiği için baklagiller topraktaki azot miktarının artmasına da katkıda bulunuyor.

Doğru tercih yapmak gerek

Toprak erozyonunun azaltılması, topraktaki organik madde içeriğinin arttırılması, toprağın fiziksel yapısının iyileştirilmesi, besin döngüsünün zenginleştirilmesi, biyoçeşitliliğin desteklenmesi, yabancı ot kontrolü sağlaması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi gibi pek çok noktada sunduğu kısa ve uzun vadeli yararlarla örtü bitkilerinin kullanımı tarımsal üretimde avantaj sağlıyor. Bu olumlu etkilerden yararlanmak isteyen üreticilerin ise tarla koşulları doğrultusunda ihtiyaçlarını belirlemesi ve örtü bitkisi olarak en uygun tür veya türleri seçmesi gerekiyor.


Yorumlar
  • nuran çalışlar

    merhaba "Arazinizde örtü bitkilerine yer açın" konulu yazınızdan bazı kısımları atıfta bulunarak yüksek lisans tezi,mde kullanmak istiyorum yazar adı cilt sayısı gibi bilgiler gerekli yardımcı olabilir misiniz?

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.