İlkokul ve anaokulunda kuru üzüm dağıtımı için karar alındı, ancak üreticiler geleceği daha net görebilmek istiyor. Konuların başında rakı sanayisi, taban fiyatları ve kaçak üzüm sorunu geliyor.
Geçtiğimiz ay Bakanlar Kurulu’nun kararıyla başlatılan ve okullarda öğrencilere kuru üzüm dağıtılmasını öngören “okul üzümü” projesi resmileşmesinin ardından üzüm üretiminde yaşanan sorunlar da yeniden gündeme oturdu. Projeyi olumlu bulan üreticiler, üzüm fiyatlarının erken açıklanması ve Tariş Tat’ı yeniden açılması yönündeki taleplerini dile getiriyor.
Anaokulu ve ilkokullarda haftada 2 gün 25’er gram çekirdeksiz kuru üzüm dağıtılmasını zorunlu kılan “Okullarda Kuru Üzüm Dağıtımı Programı Uygulama Esasları Hakkında Karar” bundan tam bir ay önce Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararın ardından TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu, üzüm üretiminin yoğunlaştığı bölgelerde çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Okul üzümü rekolteye göre dağıtılmalı
Türkiye’de üzümün merkezi konumundaki Manisa’yı ziyaret eden komisyon üyelerine üzüm üreticilerinin beklentilerini aktaran Alaşehir Ziraat Odası temsilcileri, proje ile dağıtılacak üzüm miktarının üretime göre belirlenmesi ve ürünün değer kazanması için kamu spotları hazırlanması gerektiğini belirtiyor.
Tariş Tat geri dönerse 40 bin ton ürün işlenecek
“Üzüm alım fiyatların temmuz-ağustos ayları ya da daha öncesinde belirlenirse üreticinin mahsulünü yaş mı kuru mu olarak satacağı belli olur” diyen Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, ayrıca üzüm rakısı üreten ancak yıllardır atıl konumda olan Tariş Tat’ın da yeniden faaliyete geçmesi için yardım beklediklerini dile getiriyor ve “Rakıda yüzde 100 üzüm kullanılıyordu. Yine yüzde 100 üzüm kullanılması halinde en az 40 bin ton üzüm bu alanda değerlendirilecek” diyor.
Kaçak üzüme karşı önlem alınsın
Okul üzümü projesi kapsamında dağıtılacak ürün miktarının her yıl rekolteye göre belirlenmesi gerektiğini söyleyen Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ ise, yurtdışından gelen kaçak üzümlere dikkat çekerek “Kaçak yollarda gelen üzümlerin ülkeye girmesinin ve Manisa üzümü olarak satılmasının önlenmesini istiyoruz. Bunun için sınır bölgelerinde önlem alınmalı” diye konuşuyor.