tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.1.2018

Kuraklık alarmı tarlalardan duyuluyor

 kuraklik-alarmi-tarlalarda-yankilaniyor1.jpg

Kış mevsimi neredeyse yarılandı, ancak pek çok bölge adeta hala sonbaharı yaşıyor! Türkiye tarımı son yılların en kurak kışını hasarsız atlatabilecek mi?

Türkiye son yılların en sıcak kış dönemini yaşarken mevsim normallerinin altında seyreden yağış oranları tarımda kuraklık çanlarının giderek yüksek sesle çalmasına neden oluyor. Her ne kadar veriler şimdilik yalnızca “meteorolojik” kuraklığa işaret etse de, beklenen yağışların bir türlü gelmemesi tarımsal kuraklık riskini her geçen gün arttırıyor.

Son 44 yılın en kurak dönemi

İlk olarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Türkiye’nin son 44 yılın en kurak yılını geride bıraktığını belirtmesinin ardından, barajların doluluk oranının yeniden yükselmesi ve tarımsal sulama potansiyelinin artmasına dair umutlar 2018 yılına kalmıştı. Ancak Ocak ayı itibariyle Mevcut verilere göre baraj doluluk oranları İstanbul’da yüzde 65, İzmir’de yüzde 34, Ankara’da ise yüzde 20’lere kadar düşmüş durumda. Keban Barajı’nın doluluk oranı ise yüzde 54’ten yüzde 30’a kadar geriledi.

En önemli havzalarda zor günler yaşanıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Standart Yağış İndeksi (SPI) metoduna göre hazırladığı rapora göre 2017 yılının ikinci yarısında Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerinin önemli bir kısmında“olağanüstü”, “çok şiddetli” veya “şiddetli” derecede kuraklık yaşanırken Orta Anadolu’nun doğusu Antalya, Mersin, Hatay, İzmir, Manisa ve Balıkesir gibi önemli tarım havzaları ise orta ve hafif dereceli kuraklıkla karşı karşıya kaldı.

kuraklik-alarmi-tarlalarda-yankilaniyor2.jpg

Güneydoğuda rekolte kaybı endişesi

Yurt genelinde halen normalin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve düşük yağış oranları bu sürecin devam edeceği sinyalini veriyor. 70’li yıllardan bu yana en kurak yılın yaşandığını söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Kuraklık mutlaka tarımsal ürünleri etkileyecek” açıklamasının ardından Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Güneydoğu bölgesinde kuraklık nedeniyle başta buğday olmak üzere hububat ile kırmızı mercimek üretimimizde rekolte kayıpları yaşanmasından endişe duyuyoruz” dedi.

Tahıllarda üretim kaybı yüzde 50’yi bulabilir

Kuraklığın devam etmesi halinde 2018 yılında tarla bitkilerinde yüzde 10-50 arasında üretim kaybı yaşanabileceğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, “Buğday, arpa, pamuk, şekerpancarı, ayçiçeği ve soyada üretim düşebilir. Bu durumda fiyat artışları da yüzde 30’ların üzerine çıkabilir” şeklinde konuşuyor.

Risk yönetimine geçilmeli

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Yağışlar mevsim normallerinin altında devam ederse bahar aylarında tarımsal kuraklık yaşayabiliriz. Risk yönetimine geçilmeli, mevcut suyu verimli kullanmak için önlemler alınmalı” uyarısında bulunuyor.

kuraklik-alarmi-tarlalarda-yankilaniyor3.jpg

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Demir ise, “Özellikle İç Anadolu bölgesinde buğday gibi tahıl ürünleri ve meyve üretimi açısından ciddi risk unsurları bulunuyor. Bu açıdan ilkbahar ayları kritik. Önümüzdeki 2-4 ay içinde düşecek yağmur ve kar yağışı miktarı çok önemli” yorumunu yapıyor.

Fiyatlar etkilenmeye başladı

Bu arada kuraklık ve düşük üretim tehlikesi tarım piyasasını şimdiden etkilemeye başladı bile. Kuru üzüm, kuru kayısı gibi Türkiye için en önemli ihracat kalemleri olan tarım ürünlerinde kuraklık endişesi ile birlikte stoklama eğilimi de artıyor. Bu ürünlerde pazar fiyatlarının da geçtiğimiz aylara göre dikkat çekici şekilde yükseldiği gözleniyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.