Dünyanın gezici ve sürücüsüz ilk sebze-meyve dükkanı Robomart, tüketiciye markete kadar gitmeden taze ürün seçebilme imkanı verecek.
Hangi tüketici mutfağının günlük ihtiyacı olan taze sebze ve meyvenin evinin kapısına kadar gelmesini istemez? Peki ya tüketeceği ürünün şeklini, tazeliğini kendi gözüyle görmek, aromasını kontrol etmek için şöyle bir koklamak da istiyorsa? En yeni tüketici teknolojileriyle bu iki dileği birden gerçekleştirmek mümkün!
İnternetten sipariş sebze-meyvede tercih edilmiyor
Son yıllarda çevrimiçi (online) satış siteleri gıda alışverişi için de sıkça kullanılan platformlar haline gelmeye başladı. Çevrimiçi hizmetler arasında yalnızca hazır gıda veya fast-food yiyecekleri değil sebze-meyve ürünlerini de müşterinin ayağına getirmeyi hedefleyen örnekler çoğalıyor.
Ancak yapılan tüketici araştırmaları, konu taze sebze-meyve olduğunda çevrimiçi alışveriş ve eve servis hizmetlerinin sınırlı oranda kullanıldığını gösteriyor. İstatistiklere göre, halen pek çok tüketici sebze ve meyveyi kendi eliyle seçmeden ve tazeliğinden emin olmadan satın alma konusunda çekingen.
Elektronik zerzevatçı!
Geçtiğimiz günlerde yenisi düzenlenen dünyanın en büyük tüketici teknolojileri fuarı CES’te tanıtımı yapılan Robomart işte tam da bu ihtiyacı karşılamayı aday. Mobil ve sürücüsüz bir araç olan Robomart, müşterinin istediği zaman ulaşabildiği bir çeşit "elektronik zerzevatçı" olarak tüketicilerin beğenisine sunuldu.
Tüketiciye görme ve seçme özgürlüğü
Robomart’ı geçmiş örneklerden farklı kılan özellik “ürün siparişi” yerine tüketiciye seçme özgürlüğü sağlaması. İlgili mobil uygulamayı yükleyen müşteri, buradan kendisine en yakın Robomart aracını belirttiği adrese “çağırıyor”, gelen araç içindeki tezgahlara yerleştirilmiş her bir meyve ve sebze türünü alternatifleri arasından seçmek ise tüketiciye kalıyor.
Yol planlaması, trafik güvenliği ve ürünlerin tazeliğini korumak için programlanmış bir yapay zeka ile çalışan Robomart’ın kapısını açıp alacağı ürünleri yerinde seçen tüketicinin yaptığı alışveriş akıllı kameralar yoluyla kayda geçiyor. Ödemeyi ise sonradan gönderilen fatura üzerinden yapılıyor.
Doğa dostu ve düşük maliyetli
Elektrikle çalışan Robomart’ın hem doğa dostu hem de geleneksel teslimat araçlarından 5 kat daha düşük maliyetli bir teknoloji olduğunu belirten projenin yaratıcısı Ali Ahmed, motorlu araçlar ve trafik ile ilgili izinler alındıktan sonra ilk “robot manav”ların ABD’nin San Francisco şehrinde hizmete gireceğini söylüyor.