Dün yayımlanan KHK ile birlikte Şeker Kurumu’nun yanı sıra 15 yıldır faaliyet gösteren Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu da tarihe karıştı.
Olağanüstü Hal kapsamında hazırlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) TBMM’de kabul edildikten sonra dün yürürlüğe girdi. Yayımlanan KHK’ya göre 2001 yılında kurulan Şeker Kurumu’nun yanı sıra 2002’den bu yana faaliyet gösteren Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu da kapatıldı.
2001 tarihli Şeker Kanunu’nun uygulanması ve uygulamaların denetlenmesi için kurulan Şeker Kurumu’nda yeni dönem atamaları 1 yılı aşkın süredir yapılmıyordu. Geçtiğimiz hafta kapatılacağı açıklanan kurumun mevcut görevleri yayımlanan kararname ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na devredilmiş oldu.
Görevler iki Bakanlık arasında paylaşılacak
4733 sayılı kanun çerçevesinde tütün ve tütün mamulleri piyasasının denetlenmesi amacıyla kurulan özerk bir kuruluş olan TAPDK da yeni kararname ile birlikte kapatılarak görevleri Sağlık Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında paylaştırıldı. Şeker Kurumu’nun tasfiyesinin gündeme gelmesinin ardından, aynı şekilde uzun süredir atamaların gerçekleşmediği TAPDK’nın da aynı akıbete uğraması bekleniyordu.
Tütün üreticileri ne diyor?
TAPDK’nın kapatılmasının ardından tütün sektöründen ilk açıklama Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun’dan geldi. TAPDK’nın üreticiyi destekleme amacıyla kurulduğunu hatırlatan Solgun, “Ama ne yazık ki tam tersi oldu. TAPDK’nın aldığı kararlarla üreticinin bitirildiğinin yeni farkına varıldı. Kurum fabrika kurma, proje ve ürün satış izin belgelerini gerçekleştirmesi gerekirken maalesef ülke tamamıyla ithalata bağlandı” diye konuştu.