2001 yılında kurulan Şeker Kurumu’nun kapatılacağı açıklanırken, kurul atamaları yapılmayan Tütün ve Alkol Piyasası Denetleme Kurumu da aynı kaderi paylaşacağa benziyor.
Şeker Kanunu ve Türkiye’de şeker sanayisine dair diğer mevzuatın uygulamasından sorumlu olan Şeker Kurumu’nun kapatılacağı açıklandı. Kapatma kararının kısa süre içinde yayınlanacağını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, kurumun görevlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na devredileceğini belirtti.
Şeker Kurumu 2001 yılında kabul edilen 4634 sayılı Şeker Kanunu ile kurulmuştu. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan kurum, yönetim organı olan Şeker Kurulu vasıtasıyla mevcut mevzuatın uygulamasını sağlamanın yanı sıra denetleme ve düzenlemekle görevliydi.
Sıra tütün piyasasında mı?
Yaklaşık 1 yıl önce görev süresi dolan Şeker Kurulu’nda yeni atamalar o tarihten bu yana yapılmadı ve yeni bir karar alınmadı. Kurumun kapatılacağına dair açıklamaların ardından, gözler benzer şekilde uzun süredir yeni atamaların yapılmadığı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’na (TAPDK) çevrildi.
2002 yılında kurulan TAPDK tütün işleme tesislerinin kurulması, tütün ticareti ve tütün mamullerinin üretiminin denetlenmesinin yanı sıra alkollü içkilerin piyasa denetiminden de sorumlu. Bu yönüyle tıpkı Şeker Kurumu gibi tarımsal üretimle yakın ilişki içinde olan kurumun kanun hükmünde bir kararnameyle kapatılacağı söylentileri de arttı.
Yerli üretimi riske atıyor
Şeker Kurumu ile ilgili kararın ardından farklı görüşler de dillendirilmeye başladı. Kararın yerli şeker üretimine darbe vuracağını dile getiren Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, “Şeker sektörünü belirsizliğe iten, dışa bağımlılığı arttırma riski içeren mevcut durumun sonlandırılabilmesi için Şeker Kurulu’na yasanın öngördüğü şekilde atama yapılması gerekli” diyor.
Asıl sorunu ihracatçılar yaşıyor
Şeker Kurumu’nun kapatılmasıyla rekabet ortamının gelişeceğini söyleyen İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete ise, “Kurum geçtiğimiz dönemde üretim kapasitesini arttırmak isteyen ihracatçılara engel oluyordu. Asıl sorunu üretim yapan sanayici yaşıyor. Yeni kurulacak komitede bir ihracatçının bulunması sektörün daha güçlü ilerlemesini sağlayacak” diye konuşuyor.