tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.11.2017

Aksaray’dan Avrupa’ya, araziden laboratuara

Aksaray’dan Avrupa’ya, araziden laboratuara

Yüksek antibiyotik özellikleriyle ilaç sanayisinin dikkatini çeken Aksaray sarımsağı ilk kez yurtdışına ihraç edilecek.

Yeryüzünün en faydalı bitkilerinden olan sarımsak üreticileri ilaç sanayisinin yanı sıra kozmetik sanayisine de katkı sağlama fırsatı buluyor. Türkiye’de Aksaray’da üretilen sarımsaklar antibiyotik imalatı için Avrupa’nın yanı sıra Rusya ve İran gibi ülkelerden talep görmeye başladı.

İlk ihracat Rusya’ya

Aksaray’da üretici kökenli bir aileden gelen Uğur Öngün, bu olanağı değerlendirerek Türkiye’den yurtdışına ilk kez sarımsak ihracatının gerçekleştirmeyi hedefliyor. Babasının yetiştirdiği sarımsakların kalori düzeyini araştıran Öngün, Aksaray’da üretilen sarımsağın 1’e 18 oranındaki verimi, yüksek antibiyotik özelliği ve yoğun aromasıyla fark yarattığını söylüyor.

10 bin ton sarımsak üretiliyor

Yaklaşık 15 yıldır İngiltere’de yaşayan Öngün, yurtdışında ilaç ve kozmetik sanayisi ile ilk bağlantıyı Rus merkezli bir firma vasıtasıyla kurduğunu ve 250 ton sarımsak ihracatı için anlaşmaya vardıklarını dile getiriyor.

İran, İspanya ve Almanya’dan da talep aldıklarını dile getiren Öngün, “Sarımsağın antibiyotik özelliğini sağlayan toprak özelliklerimiz ve ürünün aldığı güneş ile alakalı. Bu bölgede toplam 10 bin dekarda 10 bin ton sarımsak üretiliyor. Bizim amacımız üreticilerin kaliteli üretimlerinin karşılığını doğrudan alabilmesi” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.