tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.10.2017

Tohuma hayat veren makineler

tohuma-hayat-veren-makineler1.jpg

Buğday, arpa, yulaf gibi serin iklim tahıllarının üretiminde Ekim-Kasım ayları en yoğun dönem. Toprak işleme ile başlayan yolculuğun ikinci etabı ekim ile devam ediyor.

Tüm tarımsal faaliyetlerde olduğu ekimde de tarım teknolojileri önemli bir rol oynuyor. Ekim makineleri ya da bir diğer adıyla mibzerler ekimin kolay ve hızlı yapılmasına olanak sağlarken bitki gelişiminin de olumlu bir seyir izlemesine yardım ediyor.

Ekimde hangi makineler kullanılıyor?

Serin iklim tahıllarının ekiminde çoğunlukla serpme ekim makineleri, kesiksiz sıraya ekim yapan mekanik ekim makineleri, pnömatik ekim makineleri ve doğrudan (anıza) ekim makineleri kullanıyor. Mekanik veya pnömatik tek dane ekim makineleri ise daha çok pamuk, ayçiçeği, mısır, şeker pancarı gibi çapa bitkilerinin ekiminde tercih ediliyor. Ekim makinelerin yalnızca tohum veya gübre atan çeşitleri olduğu gibi tohum ekerken bir yandan da gübre atan kombine modelleri de bulunuyor.

Tohum sarfiyatı ve fazladan iş gücü

Asıl amacı gübre dağıtmak olan serpme ekim makinelerinin kullanımı tavsiye edilmemesine rağmen Türkiye’nin bazı bölgelerinde halen kullanılıyor. Tohumları tarla yüzeyine rastgele aralık ve derinlikte atan bu makineler hem tohum sarfiyatına neden oluyor hem de tohumlar aynı oranda çimlenemiyor. Bunun yanında tohumların gömülmesi için ikinci bir işleme, yani fazladan iş gücüne gereksinim duyuyor.

tohuma-hayat-veren-makineler2.jpg

Tohumda yüzde 50’ye varan tasarruf

Kesiksiz ekim yapan mekanik ekim makineleri Türkiye’de yaygın bir biçimde kullanılıyor. Bu makineler 15,20 cm veya 25 cm aralıklarla birbirine paralel sıralar halinde ekim yapıyor. Tohumlar makine tarafından açılan çiziye kesintisiz olarak dökülüyor. Bu makineler her sıraya eşit miktarda tohum atılmasını sağladığı için ekimde yüzde 50’ye varan tohum tasarrufu ve eş zamanlı çıkış mümkün oluyor. 

Pnömatik makinelerin avantajı

Pnömatik ekim makinelerinde ise tohumlar hava ile yönlendirmeli veya üstten santrifüj dağıtmalı sistem ile toprağa ekiliyor. Bu makineler tohumların belli aralıklarla ve belli derinlikte ekilebilmesini, dekara atılacak tohum miktarının uygun seviyede tutulmasını ve tohumların eş zamanlı çimlenebilmesini sağlarken aynı zamanda bakım işlemlerinin de azaltılmasına olanak tanıyor. 

Doğrudan ekim makineleri yaygınlaşıyor

Doğrudan ekim makineleri, Türkiye’de çok yaygın olmamakla beraber dünyada yükselen bir trend haline gelen toprak işlemesiz üretim modelinde kullanılıyor. Bu amaçla geliştirilen mekanik veya pnömatik ekim makineleri olduğu gibi, mevcut ekim makineleri de üzerinde yapılacak bazı değişikliklerle doğrudan ekim yapmaya uygun hale getirilebiliyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.