tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.10.2017

Yerin 30 metre altında sebze üretiyorlar

Yerin 30 metre altında sebze üretiyorlar

Londra’da İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma yer altı sığınağı hidroponik tarım alanına dönüştürdü. “Sığınak”ta üretilen sebzeler süpermarketlerde tüketiciyle buluşuyor.

İngiltere’nin başkenti Londra’da topraksız tarımın en ilginç örneklerinden biri hayata geçirildi. İkinci Dünya Savaşı’nda inşa edilen yer altı sığınağını hidroponik sistem uygulanan bir tarım alanına dönüştüren girişimciler, yerin 30 metre altında ürettikleri sebzeleri büyük pazarlara sunmaya başladı.

Tüketicilerin desteği ile

8 bin kişilik kapasiteye sahip sığınak uzun yıllar atıl kaldıktan sonra Steve Dring ve Richard Ballard isimli iki girişimci tarafından tarım yatırımı amacıyla yeniden ele alındı. Growing Underground (Yer Altında Üretim) adını taşıyan girişimin 1 milyon Euro’yu bulan toplam maliyetinin yüzde 60’ı kitlesel fon desteğiyle sağlanmış.

yerin-30-metre-altinda-sebze-uretiyorlar1.jpg

Domatesten rokaya her şey var!

Londra’nın ilk yer altı serasında üretilen ürünler arasında domates, biber, ıspanak ve brokolinin yanı sıra fesleğen, kırmızı hardal, kişniş, turp ve roka gibi bitkiler de bulunuyor. Bitkilerin toprak yerine minerallerin içinde çözündüğü suda yetiştiği alanda sebzelerin ışık ihtiyacı ise LED’lerle sağlanıyor.

30 metre derinlikte kontrollü üretim

Hasadın ve satışların günlük olarak yapıldığını söyleyen Steve Dring, yer altında üretimin tek zararlılarla baş etmek zorunda kalmamak dışında da avantajları olduğunu söylüyor. Dring “Kontrollü bir ortamda tarım yaptığımız için nem ve ısıyı diğer üreticilere oranla daha iyi kontrol edebiliyoruz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.