Londra’da İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma yer altı sığınağı hidroponik tarım alanına dönüştürdü. “Sığınak”ta üretilen sebzeler süpermarketlerde tüketiciyle buluşuyor.
İngiltere’nin başkenti Londra’da topraksız tarımın en ilginç örneklerinden biri hayata geçirildi. İkinci Dünya Savaşı’nda inşa edilen yer altı sığınağını hidroponik sistem uygulanan bir tarım alanına dönüştüren girişimciler, yerin 30 metre altında ürettikleri sebzeleri büyük pazarlara sunmaya başladı.
Tüketicilerin desteği ile
8 bin kişilik kapasiteye sahip sığınak uzun yıllar atıl kaldıktan sonra Steve Dring ve Richard Ballard isimli iki girişimci tarafından tarım yatırımı amacıyla yeniden ele alındı. Growing Underground (Yer Altında Üretim) adını taşıyan girişimin 1 milyon Euro’yu bulan toplam maliyetinin yüzde 60’ı kitlesel fon desteğiyle sağlanmış.
Domatesten rokaya her şey var!
Londra’nın ilk yer altı serasında üretilen ürünler arasında domates, biber, ıspanak ve brokolinin yanı sıra fesleğen, kırmızı hardal, kişniş, turp ve roka gibi bitkiler de bulunuyor. Bitkilerin toprak yerine minerallerin içinde çözündüğü suda yetiştiği alanda sebzelerin ışık ihtiyacı ise LED’lerle sağlanıyor.
30 metre derinlikte kontrollü üretim
Hasadın ve satışların günlük olarak yapıldığını söyleyen Steve Dring, yer altında üretimin tek zararlılarla baş etmek zorunda kalmamak dışında da avantajları olduğunu söylüyor. Dring “Kontrollü bir ortamda tarım yaptığımız için nem ve ısıyı diğer üreticilere oranla daha iyi kontrol edebiliyoruz” diye konuşuyor.