İzmir’in Menemen ilçesine bağlı Emiralem bölgesinde yapılması planlanan maden ocağının tarım alanlarına zarar vereceğini söyleyen üreticiler dava açmaya hazırlanıyor.
Menemen-Manisa arasında bulunan demiryolu hattının genişletilmesi kapsamında başlatılan maden ocağı projesi bölge halkından ve üreticilerden tepki görüyor. STK’lar İzmir Valiliği’nin maden ocağı hakkındaki “ÇED gerekli değildir” kararının ardından projeye karşı imza kampanyası başlattı.
Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nün projesi Emiralem’in Değirmendere ve Bağcılar bölgelerinde açılacak maden ocağı, kırma-eleme ve hazır beton tesislerini kapsıyor. Faaliyet alanı olarak belirtilen 36 hektarlık arazinin önemli bir bölümünün tarım arazisi olduğu belirtiliyor.
Emiralem çileğinin geleceğini tehdit ediyor
Menemen bölgesine dağılan suyun toplandığı yerin proje kapsamında şantiye olarak gösterildiğini söyleyen Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, Emiralem’de yetiştirilen çileğin coğrafi işaret alma aşamasında olduğunu hatırlatarak, “Emiralem çileğin yetişmesi için çok elverişli, farklı bir iklimi olan bir bölge. Burası gerçekten korunması gereken bir alan” diyor.
Bitki ve toprak örtüsünü sıyıracak
öz konusu tesisin Gediz nehrine 50, Manisa karayoluna ise 250-300 metre yakınlıkta olduğuna dikkat çeken Avukat Diler Bosut Güven ise, “Projeye göre yılda 1,6 ton bazalt kaya dinamitle patlatılacak. Projeyi üstlenen firma saatte 206 kg toz çıkacağını belirtiyor. Söz konusu proje ile arazide 10 cm’lik bitki ve toprak örtüsü sıyrılacak” diye konuşuyor.
Tarım arazilerine ve su kaynaklarına zarar vereceği gerekçesiyle projenin iptali başlatılan kampanyada toplam bin imza ulaşıldığını belirten STK temsilcileri, muhtarlar ve yöre sakinleri önümüzdeki 1 ay içinde konuyu yargıya taşıyacaklarını dile getiriyor.