Malatya’da kayısının hasat süresini yarı yarıya azaltmak ve işçi maliyetleri düşürmek için makine geliştirildi.
Kayısıda hasat sezonu sona yaklaşırken Malatya’da sezon boyunca yaşanan yağışlar nedeniyle verim geçen yılın gölgesinde kalacağa benziyor. Ancak hasadı en zorlu meyvelerden biri olan kayısıda Mayıs-Ağustos sürecini en iyi puanla kapatabilmek için çalışmalar sürüyor.
Malatya'da hem öğretim görevlisi hem de bir kayısı üreticisi olan Sıddık Doğan, bu zorlu sürece katkı sunacak bir icat geliştirdi. Doğan, Mobil Kayısı Sınıflama ve Kasalama Makinesi adını verdiği icatla hem işçi sayısının yarı yarıya azalacağı hem de hasat süresinin kısaltılacağını söylüyor.
Nasıl çalışıyor?
Yaklaşık 3 yıllık bir çalışmanın ürünü olan kayısı hasat makinesinin geliştirilmesine İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden de katkı gelmiş. Doğan, traktör ya da çapa yardımıyla çalışan makineyi her türlü araziye uygun olacak şekilde tasarlamış.
Buna göre ağaçtan toplanan kayısılar döküldükleri makine yardımıyla kalibrelerine göre küçük, orta ve büyük gibi sınıflara ayrılarak kasalarda toplanıyor. Çöpten arındırma işleminin ardından ise kurutulmaya hazır hale geliyor.
Vakit ve nakitten tasarruf!
5 işçinin en az 1 saate yapacağı işin makine yardımıyla yaklaşık 5 dakikada yapılacağını söyleyen Doğan, “Bu sayede hem maliyet azalıyor hem de zamandan tasarruf sağlanıyor” diyor. Doğan, “Bu gibi sistemler fabrikalarda sabit olarak kullanılıyor. Biz ise bunun farklı arazilerde çok enerji tüketmeden çalışabilen mobil versiyonunu yapmış olduk” diye konuşuyor.
1 ton kayısı fiyatında
“Makine ile en küçük kayısıyı en başta ayırma imkanına kavuşuyoruz. Böylelikle az ücret verilen kayısıyı daha az güneşte bekletiyorsunuz ve harcadığınız emek daha az oluyor” diyen Doğan, makinenin maliyetinin yaklaşık 1 ton kayısı fiyatında olacağını söylüyor.