Afrika ve dünyanın tropik bölgelerinde yaygın biçimde tüketilen gölevez Türkiye’nin güney kesimlerinde ekim alanlarını genişletmeye başladı.
Dünya genelinde oldukça popüler bir sebze olan gölevez Türkiye’de de tanınırlığını arttırıyor. Akdeniz bölgesinde yoğunlaşan üretim, ilerleyen dönemlerde artarak ülke genelinde üreticiler için güçlü bir alternatif olacak gibi görünüyor.
Gölevez Türkiye’de Kıbrıs patatesi olarak bilinen ve çoğunlukla yumrusu için yetiştirilen bir sebze. Kolay sindirilebilen bu bitki bünyesinde bol miktarda potasyum barındırıyor. Dünyada “kolokas” ve “taro” adlarıyla anılıyor ve birçok ülkede sevilerek tüketiliyor. Bitkinin yumruları haşlanarak veya kızartılarak tüketildiği gibi ekmek, tatlı ve cips gibi yiyeceklerin yapımında da tercih ediliyor. Bitkinin vitamin ve mineralce zengin yaprakları ise çoğunlukla haşlanarak tüketiliyor.
İhracat kapıları açıldı
Dünyada en çok Afrika, Asya ve Pasifik adalarında yetiştirilen gölevezin yıllık üretimi 10 milyon tonu buluyor. Üretimin yüzde 60’ı ise Afrika’da yapılıyor. Türkiye’de özellikle Akdeniz bölgesinde sevilerek tüketilen bu bitki, ağırlıklı olarak Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa ilçeleri ile Mersin’in Anamur, Bozyazı ve Silifke ilçelerinde üretiliyor.
Gölevezin Türkiye genelinde yıllık üretim miktarı yaklaşık 800 bin tonu buluyor. Üretim yerel talebi karşıladığı gibi son dönemde yurtdışına da ürün ihraç edilmeye başlamış durumda. Kıbrıs ve İngiltere ise ihraç edilen ülkeler arasında ilk sırayı paylaşıyor.
Verimde patatese rakip
Gölevezin dikimi genellikle ilkbahar ortasında yapılıp kış ayları başında hasadı başlıyor. Tüm kış boyunca hasadı devam eden bitkinin verimi oldukça yüksek. Patatese oranla daha verimli olan gölevez dekara ortalama olarak 7 ton yumru veriyor. Bitkinin yumruları ise oldukça büyük, öyle ki her bir yumrusunun ağırlığı 2 kilograma kadar ulaşıyor. Patatesin kullanıldığı hemen her alanda kullanılan bu sebzenin üretimi bu açıdan oldukça kârlı. Bu dönem itibariyle tezgâhlarda kilogramı 2 TL’den alıcı buluyor.
Besin değerleri açısından zengin
Gölevez içerdiğindeki mineral, vitamin ve liflerle insan beslenmesine önemli katkılar sunuyor. Bitkinin yumruları yüksek miktarda nişasta ve lif içeriyor. Demir, fosfor, çinko, potasyum, bakır ve mangan gibi değerli minerallere sahip sebze içerdiği B1, B2, B6 ve vitaminleri ile oldukça faydalı.