tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.6.2017

Marulda bolluk içinde yokluk yaşanıyor

Marulda bolluk içinde yokluk yaşanıyor

Bursa’da marul arazilerinde bolluk yaşandığını söyleyen üreticiler buna karşın ürünlerin çoğunun ellerinde kalmasından şikayetçi.

Sıcak havalar artık kendini iyiden iyiye hissettirirken serinletici lezzetiyle yaz sofralarının demirbaşı olan marullar yeniden pazar tezgahlarının aranan ürünleri haline geldi. Pek çok bölgede yaz kıvırcıklarının hasadı sürerken Bursa’da üreticiler düşük fiyatlardan şikayetçi.

Fiyat farkı dikkat çekiyor

Açık arazide 2-3 ay gibi kısa sürede yetişen marulların fiyatı pazar ve marketlerde  2-3 TL arasında değişiyor. Hal fiyatları ve üreticinin eline geçen paraya bakıldığında ise durum biraz farklı. Antalya Hali’nde 0,5-1,3 TL, Bursa Hali’nde 0,75-2,7 TL’den satılan kıvırcık marullar İstanbul Bayrampaşa Hali’nde ise tanesi 1,5-2 TL’den alıcı buluyor.

Marullar koyunlara yem oldu

Para etmeyen marulun tarlada kaldığını belirten Bursa-Kestelli üretici Raşit Başak, bu yıl ürettiği 80 bin adet marulun yalnızca 20 binini satabildiğini söylüyor. Tanesi 30 kuruşa mal olan marullara alıcılar tarafından 30 kuruştan fazla teklif verilmediği dile getiren Başak, “Müşteri bulamadığım için kalan marulları koyunlarıma yedirmek zorunda kalıyorum” diye konuşuyor.

Ürün çok, kazanç yok

2010 yılında bir adet marulu 67 kuruştan sattıklarını hatırlatan Dudaklı köyünden üretici İlyas Gümüş ise 7 yıl içinde maliyetlerin artarken fiyatların düşmesinden yakınıyor. “Sadece bizim köyde yüzlerce dönüm marulun tarlada kalma riski var” diyen Gümüş, “Tarla ve bahçelerde bolluk yaşanıyor. Ama böyle giderse marulun hasadını yapamayacağız” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.