Tarıma dair istatistiki verilerin bir araya getirileceği 2020 Dünya Tarım Sayımı Programı için çalışmalar hız kazandı.
Tarım yalnızca bitkisel üretimin ve yeni teknolojilerin üzerinden yükselen bir faaliyet değil. Demografik özellikler, ticari göstergeler, verim oranları ve bunun gibi pek çok konuya dair nesnel veriler dünya tarımının yol haritasını çizmek için önemli birer bilgi kaynağı.
Yerele dair tüm bilgiler bir havuzda
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) öncülüğünde 1945 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen Dünya Tarım Sayımı Programı işte tam da bu ihtiyacı karşılamaya yönelik. Ülkelerin kendi tarımsal veri havuzunun bir araya getirildiği program kapsamında elde edilen tüm veriler analize tabi tutuluyor.
Yeni “veri hasadı”na 3 yıl kaldı
10 yıllık dönemler halinde bir araya getirilen tarım sayımlarının bir sonraki etabı 2020 yılında gerçekleştirilecek. Ancak çalışmalar şimdiden hızlandı bile. Avrupa ve Orta Asya’dan Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 20 ülkeden tarımsal istatistikçiler veri toplama yöntemlerini tanıtmak için geçtiğimiz günlerde Macaristan’da bir araya geldi.
Çevre ve doğal kaynaklar öncelikli konu
Ülkelerin kendi içlerinde sürdürdükleri araştırmalar kapsamında tarıma dair çok sayıda veri ele alınıyor. Bunlar arasında tarımsal faaliyetlerin çevresel etkileri, su kaynakları, sera ve amonyak gazı emisyonları gibi tarım-çevre ilişkisine ışık tutacak konular başta geliyor.
Tarım politikaları bu verilere göre belirlenmeli
Tarım arazilerinin boyutu, toprak kullanımı, mahsul yoğunluğu, sulama yöntemleri ve münavebe konularına dair veriler de araştırmalar kapsamında mercek altına alınıyor. Ulusal tarım sayımları ülkelerin ve uluslararası kuruluşların politika belirlemesinde başlıca başvuru kaynaklarından birini oluşturuyor.
Tarıma dair en detaylı fotoğraf
Sayımlar ülkelerde ya da belli bölgelerde tarımın yapısına dair en detaylı fotoğrafı sağlayan tek çalışma” diyen FAO Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Ofisi istatistik uzmanlarından Giorgi Kvinikadze, yapılan araştırmaların iş, yatırım ve ulusal politikalarla ilgili kararlar için kanıt niteliğinde olması gerektiğini söylüyor.
Hem ulusal hem de uluslararası güvenilir kaynaklara dayanan nesnel veriler tarlasera’nın yayın politikası açısından da önemli bir role sahip. tarlasera.com'un Türkiye’de tarımsal üretim istatistiklerine dair eleştirel bir yorum getiren Hangi domates? yazısını buradan okuyabilirsiniz.