tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.4.2017

Dünya tarımı veri hasadına hazırlanıyor

Dünya tarımı veri hasadına hazırlanıyor

Tarıma dair istatistiki verilerin bir araya getirileceği 2020 Dünya Tarım Sayımı Programı için çalışmalar hız kazandı.

Tarım yalnızca bitkisel üretimin ve yeni teknolojilerin üzerinden yükselen bir faaliyet değil. Demografik özellikler, ticari göstergeler, verim oranları ve bunun gibi pek çok konuya dair nesnel veriler dünya tarımının yol haritasını çizmek için önemli birer bilgi kaynağı.

Yerele dair tüm bilgiler bir havuzda

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) öncülüğünde 1945 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen Dünya Tarım Sayımı Programı işte tam da bu ihtiyacı karşılamaya yönelik. Ülkelerin kendi tarımsal veri havuzunun bir araya getirildiği program kapsamında elde edilen tüm veriler analize tabi tutuluyor.

Yeni “veri hasadı”na 3 yıl kaldı

10 yıllık dönemler halinde bir araya getirilen tarım sayımlarının bir sonraki etabı 2020 yılında gerçekleştirilecek. Ancak çalışmalar şimdiden hızlandı bile. Avrupa ve Orta Asya’dan Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 20 ülkeden tarımsal istatistikçiler veri toplama yöntemlerini tanıtmak için geçtiğimiz günlerde Macaristan’da bir araya geldi.

dunya-tarimi-veri-hasadina-hazirlaniyor1.jpg

Çevre ve doğal kaynaklar öncelikli konu

Ülkelerin kendi içlerinde sürdürdükleri araştırmalar kapsamında tarıma dair çok sayıda veri ele alınıyor. Bunlar arasında tarımsal faaliyetlerin çevresel etkileri, su kaynakları, sera ve amonyak gazı emisyonları gibi tarım-çevre ilişkisine ışık tutacak konular başta geliyor.

Tarım politikaları bu verilere göre belirlenmeli

Tarım arazilerinin boyutu, toprak kullanımı, mahsul yoğunluğu, sulama yöntemleri ve münavebe konularına dair veriler de araştırmalar kapsamında mercek altına alınıyor. Ulusal tarım sayımları ülkelerin ve uluslararası kuruluşların politika belirlemesinde başlıca başvuru kaynaklarından birini oluşturuyor.

Tarıma dair en detaylı fotoğraf

Sayımlar ülkelerde ya da belli bölgelerde tarımın yapısına dair en detaylı fotoğrafı sağlayan tek çalışma” diyen FAO Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Ofisi istatistik uzmanlarından Giorgi Kvinikadze, yapılan araştırmaların iş, yatırım ve ulusal politikalarla ilgili kararlar için kanıt niteliğinde olması gerektiğini söylüyor.

Hem ulusal hem de uluslararası güvenilir kaynaklara dayanan nesnel veriler tarlasera’nın yayın politikası açısından da önemli bir role sahip. tarlasera.com'un Türkiye’de tarımsal üretim istatistiklerine dair eleştirel bir yorum getiren Hangi domates? yazısını buradan okuyabilirsiniz.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.