Başta domates olmak üzere yaş sebze ihracatında yaşanan kriz Antalyalı sebze üreticilerini muz üretimine yöneltiyor.
2015 yılında Rusya ile yaşanan ihracat krizinin ardından başlayan ve sebze ihracatına büyük darbe vuran süreç üreticileri alternatiflere yönlendiriyor. Muz üretiminin merkezi Antalya-Gazipaşa’da muz arazilerinin genişliği son 3 yılda tam 5 katına çıktı.
Antalya ve Mersin’de serasını muz bahçesine dönüştüren üreticilerin sayısı günden güne artıyor. Yalnızca Gazipaşa ilçesinde muz üretimi yapılan örtü altı arazilerin genişliği 2 bin 150 dekara ulaşmış durumda.
Örtü altına teşvik var
Domates, hıyar, kabak gibi yaş sebze seracılığı Gazipaşa’da tarımsal faaliyetin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor. İhracattaki düşüş ve ambargoların devam etmesi sonucu gelir kaybı yaşayan üreticilerin muza yönelmesinin en önemli nedeni örtü altı muza verilen devlet teşvikleri.
Serada yılda 2 hasat yapılıyor
Örtü altına verilen destek ile geçmişten beri muz üreten pek çok üretici de arazisini seraya çevirmeye başladı. Kapalı alanda muz üretiminin açık araziye göre bir avantajı da yılda 1 yerine 2 kez hasat yapabilmek. Bu sayede daha çok ürün satabilen üreticiler muz bitkisinin bakımının kolay olmasından da hoşnut.
Üretici kazançtan memnun
Gazipaşa’da 1980 yılından beri muz üretimi yapan Mahmut Büyükakça, açık arazide 20 kg ürün veren bir muz dalı veriminin serada 50 kg’ye kadar çıktığını söylüyor. “Sene başında 2 TL’den sattığımız muz şu anda 4-5 TL oldu ve fiyatlar her geçen gün artıyor” diyen Büyükakça, serada muzun turfanda sebze üretimine göre de daha avantajlı olduğu görüşünde.
Muzda bu iki bölge tüm Türkiye demek!
Türkiye’nin Antalya yüzde 72, Mersin ise yüzde 27 ile muz üretiminin neredeyse tamamını karşılıyor. Hatay’ın payı ise yüzde 1’den az. Antalya’daki üretimin tamamına yakınını Gazipaşa ve Alanya ilçeleri karşılıyor. Mersin ilinde ise üretimin 4’te 3’ü Anamur ilçesinde gerçekleşiyor.
Rekorların devamı gelmeli
2016 yılında ülke genelinde toplam 306 bin ton ile rekor kıran muz üretimi sera alanlarının genişlemesi ve desteklerin sürmesi koşuluyla yaş sebze üretimine önemli bir alternatif ve krizin etkilerine karşı bir dayanak olacağa benziyor.