Selçuk Üniversitesi’nden araştırmacılar tarımsal topraklardaki tuz ve bor stresine dayanıklı buğday çeşitleri üzerine çalışma yürütüyor.
Topraklardaki yüksek tuzluluk oranı tahıl üretimi yapılan arazilerde verimi olumsuz etkileyen en önemli sorunlardan biri. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde araştırmacılar buğday başta olmak üzere, zorlu toprak koşullarına direnç gösteren tahıl çeşitleri üzerine çalışıyor.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Karabük Üniversitesi ile ortak yürütülen projede moleküler genetik, biyoteknoloji, bitki fizyolojisi, klasik bitki ıslahı ve kalite analizi gibi farklı alanlarda uzmanlaşmış geniş bir uzman ekip kadrosu görev alıyor.
Tuzluluk mağduru yerel çeşitler
Hem ekmeklik hem makarnalık buğday çeşitleri üzerine yürütülen moleküler destekli ıslah programının amacı; topraklardaki tuzluluktan etkilenen yerel çeşitlerin güçlendirilmesi. Bunun için, tuza karşı tolerans sağlayan genlerin bölgeye adapte olmuş yerel buğday çeşitlerine kazandırılması amaçlanıyor.
Bor kirliliğine karşı direnç hedefleniyor
Projenin bir diğer amacı ise, özellikle Orta Anadolu’da arazilerin 5’te 1’ini olumsuz etkileyen bor toksisitesine karşı da dayanıklı buğday çeşitleri üretmek. Tuz ve borun yanı sıra çalışmanın odağını oluşturan bir diğer abiyotik stres faktörü ise kuraklık.
Konya havzası verimliliğini kaybediyor
Konya havzasının tarımsal üretime uygun olmaktan çıkmaya başladığına dikkat çeken Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Eşref Hakkı, “Tüm ülkede üretim alanlarını tehdit eden bu stres faktörlerinin etkisini azaltabilmek en önemli hedefimiz” diye konuşuyor.