tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.1.2017

Amasya'da soğan elektriğe dönüşecek

amasya-da-sogan-elektrige-donusecek.jpg

Amasya-Suluova’da temeli atılan biyoyakıt santrali, depolarda kalan soğanlardan elektrik enerjisi üretecek.

Üretim fazlası gibi nedenlerle depolarda bekletilen ve atık durumuna gelen soğanlar potansiyel bir enerji kaynağı. Amasya’nın Suluova ilçesinde temeli atılan biyoyakıt üretim tesisi bu potansiyeli değerlendirmeye hazırlanıyor.

600 bin ton soğan işlenecek

Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi’nde özel bir firma tarafından 27 milyon Euro’luk bir bütçeyle başlatılan projenin ilk etabı bir yıl içinde tamamlanacak. Tesis faaliyete geçtiğinde ise 600 bin ton atık soğanı elektrik enerjisine dönüştürecek.

Kırmızı altının ikinci başkenti

Yılda 275 bin tonluk üretimiyle Amasya ili Ankara’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci kuru soğan üretim merkezi. Suluova’nın bu üretimdeki payı ise 100 bin ton civarında. Bölge ekonomisinde başat rol oynayan kuru soğan “kırmızı altın” olarak adlandırılıyor.

Atıklardan artı değer yaratılacak

Ancak soğanda fiyatların düşük olduğu yıllarda ürünler uzun süre depolarda bekletiliyor. Depolarda çürümek durumunda kalan soğanlar ise dere yataklarına ya da arazilere dökülüyor.

Soğanın bölge için vazgeçilmez olduğunu söyleyen Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, “Üreticinin kilosunu 1 TL’ye sattığı dönemler de oldu. Ancak dökmek zorunda kalsa bile üretmekten vazgeçemez” diyerek tesisin üreticiler için artı değer yaratacağını vurguluyor.

Biyoyakıt çalışmaları geçmişe uzanıyor

Türkiye’de biyoyakıt üretimine dair ilk çalışmalar Atatürk’ün teşvikiyle 1934 yılında başlatılsa da ilerleyen yıllarda projeler rafa kaldırılmıştı. 2001 yılında yeniden başlayan çalışmalarla ise biyoetanol üretimine ağırlık verilmiş durumda.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.