En hızlı istihdam kaybı tarımda yaşanırken, topraktan uzaklaşanlar bu kez de işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya.
Adana’da tarım kökenli nüfusun işsizlik sorununa yönelik bir proje başlatıldı. Tarımsal Mikro-Girişimcilik Projesi adını taşıyan proje kapsamında belli tarım ürünlerine yönelik olarak deneme ekimleri, üretici eğitimleri ve Ar-Ge çalışmaları yapılacak.
Çukurova Üniversitesi, Adana Ticaret Odası ve Adana Tanıtım ve Kalkınma AŞ’nin (ATAK) ortak girişimi olan proje üç aşamadan oluşuyor. “Projeyi tarım çevreleri ve iş dünyası ile paylaşıp bir modelleme oluşturmayı düşünüyoruz” diyen ATAK Genel Müdürü İlhami Günsel, projenin çıkış noktasının Adana’da tarım kökenli işsizlik ve göç oranlarındaki hızlı artış olduğunu söyledi.
İşsiz nüfusun en yoğun olduğu bölgelerden biri
Türkiye’de en hızlı istihdam düşüşü tarım sektöründe yaşanıyor. TÜİK’in Eylül ayında yayınladığı rapora göre Haziran 2015-Haziran 2016 tarihleri arasında yaklaşık 421 bin kişi tarımdan uzaklaştı. Bu 1 yıl içinde tarımsal nüfusun yüzde 8 oranında azaldığı anlamına geliyor.
Adana ve Mersin’i kapsayan TR62 bölgesi Türkiye’de işsizlik oranının en yüksek olduğu bölgelerden biri. Mart 2016 verilerine göre Türkiye’de işsiz nüfusun oranı yüzde 10,3 iken TR62 bölgesinde yüzde 9,8. Aynı bölgede yaşayan nüfusun yüzde 21,3’ü tarım alanında istihdam ediliyor.
Türkiye’de mikro ölçekli işletmelerin oranı yüzde 99
“Mikro-girişimcilik” kavramı düşük bütçe ve çalışan sayısına sahip işletmeler için kullanılıyor. Yerel ürünlerin mikro-işletmelerin geliştirilmesi, Türkiye’de Avrupa Birliği (AB) müzakere süreci temelinde TKDK tarafından uygulanan Kırsal Kalkınma Programı’nın (IPARD) da bir parçası.
AB’de mikro-girişimler, 2 milyon Euro’dan az bilanço ve 10’dan az personele sahip işletmeler olarak tanımlanıyor. AB’de mikro ölçekli işletmelerin oranı yüzde 93. Türkiye’de ise bu oran yüzde 99’un üzerinde.