tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.9.2016

Anadolu’nun gerçekliği ve Tarık Akan

Anadolu’nun gerçekliği ve Tarık Akan

Çocukluğu Anadolu’nun farklı şehirlerinde geçen Tarık Akan, sanat yaşamında da kırsal kesimde yaşanan gerçekliğin anlaşılmasını ön planda tutmuştu.

Yıl 1970… Türkiye’de sinema sanatının altın yılları başlamıştır. Türk sinema tarihine geçecek pek çok büyük yeteneğin ilk kez kendini göstermeye başladığı bu dönemde, “jön” rolleri için yetenek kadar dış görünüş de önemlidir. Ve Ses dergisinin her yıl düzenlediği oyunculuk yarışmasına o yıl yakışıklılığıyla dikkat çeken 21 yaşında bir genç katılır.

Oyunculuk yeteneği dış görünüşünü bile geride bırakan Tarık Üregil isimli bu genç yarışmada birinciliği kazanır. Aslında Gazetecilik mezunu olan Tarık Üregil’in “Tarık Akan” ismiyle bir Yeşilçam efsanesine dönüşen aktörlük kariyeri de böylece başlamış olur.

Jönlükten toplumcu sinemaya geçiş

Dönemin ruhunu yansıtan Sev Kardeşim, Tatlı Dillim, Ah Nerede gibi filmlerdeki başrolleriyle kısa zamanda Türk sinemasının en önemli jönü haline gelen Tarık Akan 70’li yılların ortasında radikal bir karar alır. Romantik-komedi filmleriyle özdeşleşen kariyerini artık toplumsal içerikli filmlerle devam ettirecektir. Toplumcu gerçekçi sinemanın ustası Yılmaz Güney ile yollarının kesişmesi de bu döneme denk gelir.

anadolu-nun-gercekligi-ve-tarik-akan2.jpg

Ziraat mühendisini canlandırmıştı

Güney’in 1978 yılında çektiği Sürü, Tarık Akan’ın bu değişimini gözler önüne süren ilk film olur. Akan, aynı yıl başrolünde yer aldığı Kanal filminde ise bir Anadolu kasabasına atanan genç bir kaymakamı canlandırır. Yaşamını çeltik tarımından kazanan köylülerin sorunlarına tanık olan kaymakam, sonunda ağalık düzeninin adaletsizliğine karşı köylülerin yanında her alır.

Tarık Akan 1979’da rol aldığı Seninle Son Defa filminde ise Kıbrıs’ta görev yapan bir ziraat mühendisini canlandırır. Senaryosunu Selim İleri’nin yazdığı bu film Türk sinema tarihinde başrol karakterinin bir ziraat mühendisi olduğu belki de tek filmdir.

Yol’un başarısının sırrı

12 Eylül darbesi sonrasında yargılanan ve bir süre tutuklu kalan Tarık Akan, kariyerinin zirvesine ise yine Yılmaz Güney’in yönettiği Yol filmiyle ulaşır. 1982 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü alan Yol, yalnızca Türkiye değil dünya sinemasına da altın harflerle kazınır. Festivalde Akan da En İyi Erkek Oyuncu ödülüne aday gösterilir. 1999’a kadar Türkiye’de gösterimi yasaklı olan Yol, darbe sonrası yaşanan baskı ortamının yanı sıra kırsal kesimdeki sosyal-ekonomik çelişkileri de yakıcı bir şekilde gözler önüne serer.

anadolu-nun-gercekligi-ve-tarik-akan3.jpg

“Anadolu insanını tanıyın”

Çocukluğu Kayseri, Erzurum, Kars gibi Anadolu’nun farklı şehirlerinde geçen Akan, sanat yaşamında da yine Anadolu insanının yaşadığı sorunları ön plana koymuş, son söyleşisinde de “Tek derdim onların ekonomik, kültürel ve düşünsel yapılarının iktidarlar tarafından da anlaşılabilmesiydi” demişti. tarlasera olarak 16 Eylül sabahı zamansızca aramızdan ayrılan Tarık Akan’ı saygıyla anıyoruz.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.