Bayer’in Monsanto’ya sunduğu satın alma teklifinde anlaşma sağlandı. 66 milyar dolar değerindeki anlaşma tarım sektörünün çehresini değiştirmeye aday.
Küresel tarım sektörünün sonucunu merakla beklediği görüşmeler tamamlandı ve Bayer’in sunduğu 66 milyar dolarlık satın alma teklifinin Monsanto tarafından kabul edildiği açıklandı. Tohum ve bitki koruma endüstrisinin zirvesinde gerçekleşen dev anlaşma tarım endüstrisinde yepyeni bir dönemi işaret ediyor.
Tarım tarihindeki en büyük anlaşma
Hisse başına 128 dolar değerindeki satın alma anlaşmasının işlem büyüklüğünün 57 milyar dolar olduğu açıklandı. Borçlar da dahil edildiğinde 66 milyar olarak hesaplanan değerin nakit olarak ödeneceği belirtildi. 2017 yılı sonunda tamamlanacak olan satın alma işlemleri sonucunda modern tarımın tarihindeki en büyük şirket anlaşması da gerçekliğe dökülmüş olacak.
Taraflar ne dedi?
Anlaşmanın ardından Monsanto CEO’su Hugh Grant ile Bayer CEO’su Werner Baumann ABD televizyonlarında bir araya geldi. Baumann, “İki firmanın uzmanlık alanlarını birleştirmesi tarımın içinde bulunduğumuz yeni aşamasında gerekli ve anlamlıydı” derken Grant ise “Bu anlaşma tohum ve bitki kimyasalları alanında üreticilerin ihtiyacı olan gelecek inovasyonlar için büyük bir fırsat” yorumunu yaptı.
Tohum ve bitki korumada güç birliği
Dünyanın en büyük kimya firmalarından biri olan Alman menşeli Bayer, tarım sektöründe de Bayer CropScience adıyla pestisit pazarında Syngenta ile birlikte liderliği paylaşıyor. Tohum sektörünün liderliğini uzun süredir elinde bulunduran ABD merkezli Monsanto ise dünya tohum pazarının yaklaşık 4’te 1’ini elinde bulunduruyor. Dünya genelinde üretilen transgenetik (GDO) tohumların da yaklaşık yüzde 90’ı Monsanto imzasını taşıyor.
Zirvedeki dönüşümlerin son halkası
Bayer-Monsanto arasındaki anlaşma geçtiğimiz yıl ortalarında küresel tarımın lider firmaları arasında yoğunlaşan ortaklık arayışları ve yeni anlaşmalar zincirinin yeni ve en sarsıcı halkası oldu. İlk olarak Mayıs ayında Bayer’in yaptığı 62 milyar dolarlık teklif Monsanto tarafından geri çevrilmişti. O tarihten bu yana gizli olarak yürütülen görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanması yalnızca tarım değil küresel ekonomiler açısından da büyük anlam taşıyor.
Üç şirket arasında paylaşılacak
2015 yılı sonunda tarımın “6 büyükler”inden Dow ve DuPont’un aldığı birleşme kararı ve Şubat ayında Çin menşeli kimya firması ChemChina’nın tohum ve bitki koruma devi Syngenta’yı satın alması pazardaki dengeleri kökten değiştirmişti. Monsanto ve Bayer arasındaki anlaşma ise tarımın en büyük piyasa değeri ve Ar-Ge altyapısına sahip şirketini ortaya çıkarmış olacak. Aynı yıl içinde gerçekleşen üç anlaşma ile pestisit pazarının 4’te 3’ü ise Bayer, ChemChina ve DowDuPont arasında paylaşılmış olacak.