Hem Türkiye hem de Avrupa için tarım tarihine dair en eski bulguların ortaya çıkarıldığı Kırklareli’nde Tarih Öncesi Açık Hava Müzesi projesinde sona yaklaşıldı.
Türkiye’de tarımın tarihine dair en önemli bulguların ortaya çıkarıldığı Kırklareli-Aşağıpınar’da kurulan Tarih Öncesi Açık Hava Müzesi’nde çalışmalar devam ediyor. Kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan tarımsal yaşam müzede oluşturulan maketler ile temsil edilecek.
Tarımın tarihi maketlerle anlatılacak
Türkiye’nin ilk tarih öncesi açık hava müzesi olacak olan tesiste bugünlerde Neolitik çağa uzanan köy yaşamı ve üreticiliği anlatan maket ve modellerin montaj çalışmaları sürüyor. Müzenin belli kısımları ziyaretçilere açıldı bile. Aşağıpınar bölgesi, tarımsal faaliyetlerin Avrupa kıtasına yayılmaya başladığı bölge olması nedeniyle uluslararası bir önem de taşıyor.
23 yıllık çalışmaların sonucu
Kırklareli il merkezi sınırlarında bulunan Aşağıpınar höyüğünde 1993 yılında başlayan kazı çalışmaları sonucunda, bölgede tarımsal yaşama dair 8 bin 200 yıl öncesine uzanan bilgiler elde edilmişti. Açık Hava Müzesi projesi tüm bu bilgilerin tarihe ve tarıma ilgi duyan herkesin ilgisini çekecek bir nitelikte sergilenmesini hedefliyor.
Maddi destek gerekli
Ancak bölgedeki arkeolojik çalışmayı yöneten Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, maddi olanaklar açısından sorun yaşadıklarını belirtiyor. “Projenin en kısa sürede tamamlanması maddi imkanlara bağlı. Destek konusunda ciddi sıkıntılar var. Ancak her şeye rağmen müzemizi hizmete açmak için sabırsızlanıyoruz” diye konuşuyor.
Avrupa’da tarım bu bölgede başladı
Buğday ve arpa gibi ürünlerin Avrupa topraklarında ilk olarak ekildiği bölgenin Trakya olduğu bilgisini veren Özdoğan, “Anadolu’dan gelen üreticilerin kurduğu Avrupa’daki en eski yerleşimlerden biri burası. Avrupa uygarlığının çekirdeği burada gelişiyor ve tarım buradan Avrupa’ya yayılıyor” diyor.