Bakanlar Kurulu’nun ardından nitratlı gübre yasağının 2017 Şubat’ına kadar süreceği açıklandı. Arazi toplulaştırma konusunda da yeni düzenlemeler geliyor.
Bugün gerçekleşen ve başlıca konularından biri tarım olan Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, nitratlı gübre yasağının 2017 Şubat’ına kadar süreceği duyurdu.
Takip sistemi üzerine çalışılacak
Patlayıcı yapımında kullanıldığı gerekçesiyle geçtiğimiz hafta ülke genelinde nitratlı gübrelerin satışının durdurulmasının ardından tüm tarım sektörünü ilgilendiren açıklama bugün geldi. Stoklarda bulunan 280 bin ton nitratlı gübrenin bloke edildiğini söyleyen Canikli, yasağın 2017 yılının Şubat ayına kadar süreceğini açıkladı.
Bu tarihe kadar nitratlı gübrenin takip edilebilmesine dair alt yapı çalışmaları yapılacağını belirten Canikli, “Şubat ayından sonra kötüye kullanımı engelleyecek tarzda düzenleme yapılacak ve kullanım takipli olarak serbest bırakılacak” dedi.
Türkiye'de kullanılan bitki besleme ürünlerinin yaklaşık 3'te 1'ini nitratlı gübreler oluşturuyor. tarlasera.com ile görüşen Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GÜİD) Genel Sekreteri Sebahattin Emül, "Bitki beslemenin damarlarından birini koparmak" olarak nitelemiş ve tarım sektörünün yasaktan olumsuz etkileneceğini belirtmişti.
Yasanın uygulanmasında sorun yaşanıyor
Bakanlar Kurulu’nda ayrıca tarım arazilerinin parçalı yapısıyla ilgili olarak hazırlanacak bir kanun tasarısının önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulacağını açıkladı. Arazi toplulaştırma amacıyla yapılan yasal düzenlemelerin uygulanmasında sorun yaşandığını belirten Canikli, “Arazi toplulaştırmasını daha etkin hale getirici önlemler için çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.
İşletmelerin çoğunluğu 5 hektarın altında
2014 yılında çıkarılan Arazi Toplulaştırma Kanunu’na karşın Türkiye’de tarım işletmesi başına düşen arazi genişliği yalnızca 10 parsel. Tarım işletmelerinin yüzde 65’i 5 hektarın altında üretim yaparken, yüzde 83’ünün arazi büyüklüğü 10 hektarın altında.