Çoruh vadisinde son 3 yılda kurulan seralarda üretilen çilekler lezzetiyle tüketiciyi kazancıyla da üreticiyi memnun ediyor.
Erzurum, Bayburt ve Artvin sınırlarında yer alan Çoruh vadisinde çilek seraları günden güne artıyor. Talepleri karşılamakta zorlanan üreticilerin yetiştirdiği çilek, sırrını vadinin mikroklima özelliklerine borçlu.
Halıcılıktan çilek üreticiliğine
Vadinin dağlık alanlarına kurulan çilek seralarının geçmişi çok da eskilere dayanmıyor. 5 yıl öncesine kadar halıcılık dahil farklı işlerle geçimini sağlayan yerel halk, birkaç yıl önce inşa edilen seralarda ürünün üretimine başladı. Hasat edilen çilekler lezzetiyle kısa sürede önce çevre illerdeki alıcıların ilgisini çekti.
3 yılda 3 katına çıktı
Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Pehlivanlı köyünde 3 yıl önce kurdukları 5 adet sera ile üretime başladıklarını söyleyen Muharrem Akar, geçen yıl seraların sayısını 10’a, bu yıl ise 15’e çıkardıklarını söylüyor. “Toplamda 90 ton çilek elde ediyoruz” diyen Akar, “Toptan 6 TL, perakende olarak da 7 TL’ye sattığımız çileğe olan talepleri karşılayamıyoruz” diye konuşuyor.
Marul üretimi de başladı
Sera sayısını her geçen yıl arttırdıklarını belirten Akar, “Bal tadındaki bu çileğe rağbet çok yoğun. Aynı seralarda marul da yetiştirmeye başladık. Hızla gelişen seracılık sayesinde köyümüzden batıya yaşanan göç durabilir” yorumunu yapıyor.
Mikroklima özelliklerine sahip Çoruh vadisinde geleneksel olan yetiştirilen ürünlerin başında fasulye geliyor. Dut pekmezi ile de ünlü olan bölgede aynı zamanda organik bitkisel üretim de yapılıyor.