tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.5.2016

Kurutulabilen ilk siyah incir geliştirildi

Kurutulabilen ilk siyah incir geliştirildi

Türkiye’nin ilk kurutmalık siyah inciri geliştirildi. Siyah inciri geleneksel kurutmalık incirden ayıran özelliği 3 kat fazla antioksidan özelliği olması.

Dünyanın en önemli incir üreticisi olan Türkiye’de kurutulmuş incir geleneksel olarak Sarılop adı verilen incirden yapılıyor. Yüksek dereceli antioksidan özelliği ile bilinen siyah incir çeşitleri ise yaş olarak tüketiliyor.

Genetik kaynakları incelendi

Türkiye’nin ilk kurutulmaya uygun siyah incir çeşidi ise Aydın’da bulunan İncir Araştırma Enstitüsü’nde yapılan çalışmalar sonucu geliştirildi. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden toplanan 273 farklı incir çeşidinin bulunduğu İncir Genetik Kaynakları Parseli’nde yer alan siyah çeşitlerin incelemeye alındığı araştırmada, en uygun çeşitler seçilerek melezleme ve mutasyon ıslahı çalışmalarına tabi tutuldu.

Kansere ve diyabete karşı

Kuruma kapasitesi ve meyve kalitesi olarak Sarılop çeşidine yakın değerlere sahip 3 farklı tipte siyah çeşidi belirlediklerini söyleyen Ramazan Konak, “Kurutmalık siyah incirlerin diğerlerinden farkı 3 kat daha fazla antioksidan özelliğe sahip olması. Bu nedenle anti-kanserojen ve antidiyabetik etkiye sahip” şeklinde konuşuyor.

Tescillendikten sonra önce üreticilerin, ardından da tüketicilerin beğenisine sunulacak siyah kuru incir kuru meyve reyonlarına çeşitlilik getireceğe benziyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.