Yasaklara ve yüksek vergilere karşın Türkiye’de şarap tüketimi artıyor. Akdeniz ülkelerinin damga vurduğu şaraplık üzümde Türkiye miktar olarak değilse de kalite olarak yarışın içinde.
Türkiye’de son yıllarda alkollü içecekler ile ilgili gündem hep yasal düzenlemeler ve vergiler üzerine oldu. Reklamlara getirilen yasaklar işin pazarlama boyutunu zora sokarken, artık sıklaşmış bir rutine dönüşen vergi artışları alım gücünü zayıflattı.
Ancak bütün bunlar pazarın geriye doğru yol aldığı anlamına gelmiyor. Veriler Türkiye’de alkol tüketiminin yıldan yıla arttığını gösteriyor. Ülke içinde tüketilen alkolün yüzde 5’ini oluşturan şarapta da ağır adımlarla yükselen bir trend var.
Türkiye üzümde 4’üncü, şarapta 36’ıncı
Çoğu Akdeniz ülkesinin aksine tüketim bazında hep diğer içkilerin gölgesinde kalsa da, üretim yönünden şarap Türkiye için belki de en önemli alkollü içecek. Fransa, İtalya ve İspanya’dan sonra dünyada en geniş üzüm bağlarına sahip ülke Türkiye. Üretim miktarında ise 4 milyon ton ile 6. sırada geliyor. Ancak bu üretimin yüzde 10’undan azı şarap üretiminde değerlendiriliyor. Fransa’da yılda ortalama 4,2 milyon ton şarap üretilirken, Türkiye 30 bin ton ile dünya sıralamasında 36. sırada kalıyor.
En yoğun bölge Trakya
Türkiye’de şaraplık üzüm üretilen bölgeler Trakya bölgesi, İzmir-Manisa bölgesi, Denizli, Nevşehir, Elazığ, Ankara, Tokat, Diyarbakır, Bozcaada ve Avşa adası olarak sıralanıyor. En yoğun üretimin yapıldığı Trakya bölgesinde, yüksek kaliteli ürünler tedarik eden şarap firmalarının sayısı son 10 yılda oldukça arttı.
Püf noktası salkım seyreltme
Arcadia Bağları Yönetim Kumlu Başkanı Zeynep Arca Şallıel, kaliteli şarap üretimi için iri taneli olmayan, konsantre yapıya sahip üzümlerin tercih edilmesi gerektiğini söylüyor: “Dönüme alınan üzüm miktarı düşük olmalı. Çünkü çok yüksek miktar aldığınıza o üzümler en iyi şekilde olgunlaşmıyor. Bunu sağlayabilmek için her yıl tane tutumundan sonra salkım seyreltme yapılmalı.”
Sulamadan kaçınmak gerekli
Şaraplık üzüm bağlarında zirai kontrolün sürekliliği fark yaratıyor. “Rutin ilaçlama yapma yerine bağlarda sürekli dolaşan ve raporlama yapan teknisyenlerimiz var. En ufak bir sorunda hemen müdahale edebiliyoruz. Zorluğuna karşın bunu faydasını yıllar içinde görmeye başlıyorsunuz” diyen Şallıel, sulama konusunda ise “Eğer bölgenin şartları buna izin veriyorsa sulamadan kaçınmak gerekiyor” yorumunu yapıyor.
Briks 23’ün üzerinde olmalı
Sarıgöl’de faaliyet gösteren Öztürk Tarım’dan Ziraat Mühendisi Derya Öztürk, kaliteli bir şarap üretimi için üzümün sahip olduğu aromanın belirleyici olduğunu vurguluyor. Bunun için de meyvedeki kuru madde oranının 23 briks değerinden yüksek olması gerekiyor. Öztürk, “Şarabın kaliteli olması için üzümün mantari hastalıklardan uzak kalmış olması da önemli” diye ekliyor.
Türkiye’nin konumu insanlık tarihinin en eski içeceklerinden biri olan şarabın doğduğu Akdeniz coğrafyası. Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin yanında Türkiye’nin “ben de varım!” diyebilmesi için biraz daha çabaya ihtiyaç var.