Kastamonu-Hanönü’nde HES kanalında yaşanan su sızıntısı nedeniyle çevrede bulunan tarım arazileri zarar gördü. Söz konusu HES ile ilgili 2012 yılında açılan iptal davası açılmış ama sonuç alınamamıştı.
Karadeniz’de hidroelektrik santral (HES) inşaatları doğal ve tarımsal alanları yalnızca daraltmakla ve dokusunu bozmakla kalmıyor, aynı zamanda çevrelerinde üretim yapılan arazilerini de olumsuz etkiliyor.
Kastamonu-Hanönü’de Gökırmak nehri üzerinde kurulu olan Demirci Hidroelektrik Santrali’nin bir kanalında önceki gün yaşanan su sızıntısı ve oluşan heyelan nedeniyle çevrede bulunan tarım arazileri göçük ve kanal sularının altında kaldı. Heyelandan etkilenen Sarıalan köyünde çeltik, buğday, fasulye ve sarımsak ekilen 150 dönümlük alanda hasar tespit çalışması yapılıyor.
Çeltik üretimi yapılıyor
Özellikle çeltik arazileri ile ön plana çıkan Hanönü’nde heyelanın yaşandığı bölgeyi ziyaret eden Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar ise kanalın onarımına başlandığını ve hasar tespitinden sonra üreticilerin zararlarının karşılanacağını dile getirdi.
İptal davası açılmıştı
Yapımına 2012 Eylül’ünde başlanan Demirci Hidroelektrik Santrali’nin 12 bin dönümlük tarımsal alanı yok edeceği gerekçesiyle aynı yıl içinde iptal davası açılmış ancak sonuç alınamamıştı. 2013 yılında Acele Kamulaştırma kararı alınan santralin kabulü ise henüz geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleşmişti.
HES’lerin sayısı bini geçecek
Türkiye’de bugün yaklaşık 500 adet HES bulunuyor. Bunların önemli bir kısmı Karadeniz bölgesinde yer alıyor. Plan ve yapım aşamasındaki HES’lerle birlikte bu sayının bin 100’ü geçmesi planlanıyor.