tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Apr 10 2015 7:59AM

Uzay menüsü sofralara indi

 

Son zamanlarda çok popüler olmuş ve bu ününü fazlasıyla hak etmiş, zengin bir besin kaynağı olan kinoa, Avrupa ve ABD’de alternatif tahıl olarak kullanılıyor. Türkiye’de de ismi duyulmaya başlayan bu leziz ürün hem üretici hem de tüketici için mucizeler yaratıyordu.

Yenebilir tohumları için tarımı yapılan, Chenopodioideae alt familyasına ait kinoa, görüntüsü ve bazı yönleriyle tahıllara benzese de aslında ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakın. 7 bin yıllık bir geçmişi olan kinoa, ilk olarak Latin ABD’de de İnkalar tarafından yetiştirildi ve "tahıl ana" dedikleri kinoa bir dönem Güney Amerika halkının en önemli besin kaynağı olarak kullanıldı. Hatta ilk hasadı imparator tarafından yapılacak kadar kıymetliydi. Mayaların neden bu kadar uzun ve sağlıklı yaşadığı ile ilgili tarihi araştırmalar sürecinde daha fazla keşfedilmeye başlayınca, kinoa da bir sır bitki olmaktan çıktı. Şimdi ise bu antik bitkiden Avrupa’da geleceğin tahılı olarak bahsediliyor. Türkiye’de ise halen çok yeni ve az bilinen bir ürün. Astronotların gıdası Kinoa için dünyayı açlıktan kurtaracak tahıl denmesinin nedeni besin değerlerine bakıldığında anlaşılıyor. Buğday ile pirinç arası bir tada sahip olan kinoada buğdayın iki katı, mısırın ve pirincin de 3 katı protein var. İçerdiği kalsiyum ise bir bardak sütteki kalsiyumdan daha fazla. Lizin gibi temel aminoasitler ve ayrıca A, B, C, D; E ve K vitaminleri içeriyor. Lif oranı çok yüksek. Kinoanın en çarpıcı özelliği ise glutensiz olması. Bu özellik çölyak hastaları için bir mucize. Çünkü kinoanın glütensiz olması rahatlıkla tüketilmesini sağlıyor. İnsan vücudu için gereken tüm besinleri bünyesinde taşıyan kinoa bu süper özellikleri sayesinde uzayda bile astronotların gıdası olarak kullanılıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.