E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
15.7.2015 13:54:26
Türkiye’de henüz yeni uygulanmaya başlayan çift sıra ekim yöntemi bitki gelişimine daha uygun bir ortam hazırlaması ve verimliliği arttırması bakımından klasik ekim yöntemine göre daha avantajlı bulunuyor. Türkiye’de henüz mısırda denenen yöntem, sağladığı verim artışıyla şimdiden üreticilerin dikkatini çekmiş durumda. Türkiye’de çift sıra ekim olarak bilinen “Twin Rows” yöntemi, tarımsal verimi arttırmak için yeni bir alternatif. Bitki kök ve gövde gelişimini kısıtlamadan maksimum sıklıkta ekilmesini amaçlayan yöntem, güneş ışınlarından azami ölçüde faydalanması ve kök bölgesi toprağında yeterli havanın sağlanması gibi büyüme ve gelişimi doğrudan arttıran faktörler için de daha uygun bir ortam hazırlıyor. Türkiye’de bu yöntemin uygulanması ilk defa mısır çeşitleriyle denenerek başlatıldı. Hem hayvansal gıda olan hem de insan beslenmesinde önemli bir tahıl olan mısır bitkisi üzerinde yapılan denemeler başarıyla sonuçlanınca, yöntem Türkiye’nin birçok bölgesine yayıldı. Yöntemle beraber, bitki sayısının yüzde 10 ila 20 arasında çoğalması ve klasik ekime göre verimin yüzde 5-20 civarında artması sağlanıyor. Bu rakamlar yöntemin uygulandığı bölgeye göre değişkenlik gösterebiliyor. Çift sıra ekim yöntemi Avrupa başta olmak üzere farklı ülkelerde de gerçekleştiriliyor. En fazla İtalya’da görülen mısır ekiminde çift sıra ekim yöntemi, burada hem danelik hem de silajlık mısırlarda uygulanıyor ve iki üründe de verim artışı sağlanıyor. Türkiye de İtalya gibi bu iki üründe de yöntemi deneyen ülkelerden.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.