30.6.2015 09:04:16
Kuru meyve standartları belirleniyor
Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM/AEK) Kuru ve Kurutulmuş Ürünler Uzmanlar Çalışma Grubu toplantısı bu yıl İzmir’de gerçekleştiriliyor. Toplantı sonrası alınacak kararlar kuru meyvede dünya standartlarını belirleyecek.
Normalde her yıl İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan ve ürünlerin uluslararası kalite standartlarının belirlendiği Uzmanlar Çalışma Grubu Toplantısı bu yıl ilk kez başka bir ülkede gerçekleştiriliyor. Toplantıya 18 ülkeden 50’den fazla delege katılıyor. Bunlar arasında ABD, Şili, Güney Afrika, Almanya da dahil olmak üzere, kuru ve kurutulmuş ürünlerin üretiminde, ihracatında ve ithalatında önemli paya sahip ülkelerden gelen delegasyonların yanı sıra Uluslararası Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi (INC) ile Ekonomik İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) temsilcileri de bulunuyor. Toplantıya Türkiye’den ise Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ile üst düzey bürokratlar katılıyor. Toplantının açılışında konuşan Ünlütürk, kuru üzüm, kuru incir, çam fıstığı ve kuru kayısının İzmir, Manisa ve Aydın’ın en önemli ürünleri arasında yer aldığını belirterek; “Fındık hariç ülkemizin 1,5 milyar dolarlık kuru meyve ihracatının yüzde 62’sini Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yapıyor. Ürünlerimizin standartlarını koruması ve yükseltmesi için çalışmalara önem veriyoruz. O nedenle de böylesi bir toplantıya ev sahipliği yapmak istedik” dedi.
“Türkiye kuru meyvede bir dünya markası”
Bugün yaklaşık 18 milyar dolarlık Ege Bölgesi ihracatının dörtte birini tarım ve gıda ürünlerinin oluşturduğunun altını çizen Ünlütürk sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan kuru üzüm, kuru incir, pamuk, zeytinyağı, tütün gibi ürünlerin dış dünyaya aktarım noktası haline geldi. Bölgemizde üretilen ve dünya üretim ve ihracında söz sahibi olduğumuz çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, çam fıstığı gibi ürünler çeşitli illerde üretilmekte olup kuru kayısının yaklaşık yüzde 40'ı İzmir'den ihraç ediliyor. İzmir ile birlikte arka sahasında yer alan Manisa ve Aydın İllerimiz, sahip oldukları elverişli coğrafi ve iklim şartları ile çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incir üretiminde dünya markası haline geldi. Tüm dünya pazarlarında İzmir Sultanas ve İzmir Figs markaları yakından tanınıyor.”
Türkiye’nin kuru meyve üretiminde lider şehri İzmir’de dün (29 Haziran 2015) başlayan toplantı, 5 gün boyunca sürecek ve yapılacak çalıştaylar sonucu alınacak kararlar, 18 ülkenin kuru ve kurutulmuş ürünlerde uygulayacağı kalite standartlarını belirleyecek.
|