tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.6.2015 13:20:58

Kekik bizden sorulur!

Tüm dünyaya kekik ihraç eden Türkiye’de 2005 yılında 6 bin 400 ton olan üretim, 2014 yılında 11 bin 752 tona yükseldi. Türk kekiğinin daha da güçlenmesi için markalaşma çalışmalarının önemine dikkat çekiliyor.    Geçtiğimiz günlerde bir basın açıklamasıyla Türkiye’nin kekik üretimi hakkında bilgiler veren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar’ın da dikkat çektiği gibi, Türkiye bugün dünyanın her yerine kekik ihraç ediyor. Hatta dünya üzerinde kullanılan kekiğin yüzde 70’i Türk kekiği. Bugün Denizli Türkiye’deki kekik üretiminin yüzde 90’lık  payını elinde tutuyor. Sulu ve kuru tarım uygulamalarıyla yetiştirilen kekik, Mayıs sonu, Ağustos sonu ve Kasım sonu olmak üzere üç ayrı dönemde hasat ediliyor. Özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin dağlık yerlerinde rastlanabilecek dağ kekiği kokusuyla cezbediyor, aromasıyla leziz bir tat veriyor. Sulu tarım yapılan yerlerde kekik üretiminde dekara  450-500 kilogram ürün alınabilirken, Ege Bölgesi’nde kuru tarım yapılan bölgelerde hasat yılda bir kez yapılıyor ve dekara 125 ila 200 kilogram ürün alınabiliyor. “Kekik markalaşmalı” Bayraktar açıklamasında kekik üretiminde büyük potansiyeli elinde tutan Denizli’de yapılacak çalışmalar sayesinde Tükiye’nin dünya kekik lideri olabileceğinin de altını çiziyor. Bayraktar bu sene (2015) tıbbi ve aromatik bitkilerin İyi Tarım Uygulamaları kapsamına alındığını hatırlatarak, keikte markalaşmaya önem verilmesi gerektiğini söylerken, tavsiyelerini de “Denizli’de kekik için uluslararası ürün ihtisas borsasının alt yapısı oluşturulmalı, tağşiş ve kontaminasyon (pestisit, aflotoksin, mikotoksin ve ağır metaller) için analiz laboratuvarları güçlendirilmelidir” şeklinde veriyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.