Brezilya’da tarımsal üretim ve ihracatta hızlı bir artış yaşanıyor. Ancak uzmanlar tarım alanlarındaki hızlı büyümenin yağmur ormanlarını tehdit etmesinden endişe ediyor.
Tarımsal üretimi her geçen yıl büyük bir hızla büyüyen Brezilya’nın, başta soya fasulyesi olmak üzere mısır, pirinç, şeker gibi ürünlerin ihracatından elde ettiği gelir toplam girdilerin yarısını oluşturuyor. Ancak ihracat ve ulusal gelirde yaşanan bu yükseliş bir yandan refah düzeyini yükseltirken, öte yandan doğa tahribatının da temel nedeni olarak gösteriliyor.
90’lı yılların başından bu yana Brezilya’da tarımsal ürünler ihracatın yüzde 40’lık dilimini kaplarken, son 4 yılda bu oranının hızla yükselerek otomobil, makine ve yatırım malları gibi ürünlerin önüne geçtiği bildiriliyor. Bu yönelimin temelinde, 2008 yılında yaşanan ekonomik krizle artan gıda talebi karşısında, ülkenin doğal kaynaklar yönünden sahip olduğu avantajlarını kullanması yatıyor. Bu eğilim, endüstrileşmiş bir ülke olarak Brezilya’da tarımın birincil sektör haline gelmeye başladığı anlamına da geliyor.
Ancak Rio de Janeiro Üniversitesi’nde bulunan Toprak Yönetimi Laboratuvarı (LAGET) yetkilileri, ülkenin tarımsal ihracata bağlı bu ekonomik büyümesini, ulusal geliri artırmanın belki de en hızlı yolu olduğunu dile getirmekle beraber, tek ekimlik soya, pirinç ve mısır için açılan alanların ormansızlaşmaya neden olabileceğinden endişe ettiklerini belirtiyorlar.
Brezilyalı uzmanların uyarıları ‘yenebilir’ doğa, ‘yenilenebilir’ bir doğada uyum içinde büyütülemez mi sorusunu akıllara getiriyor.