tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.5.2015 08:27:11

İsmi daha çok duyulacak

Maydanozgiller familyasından bir bitki olan rezene bugüne kadar kış çayları arasında sayılan bir bitkiydi. Bugün ise rezene, farklı şekillerde kullanımları duyuldukça Türkiye’de daha çok tercih edilen bir bitki haline geldi.  Anavatanı Güney Avrupa olan rezene, Latince ismiyle Foeniculum vulgare, 2 metreye  kadar boy atabilen ve oldukça dayanıklı çok yıllık otsu bir bitki. Türkiye’nin Kuzey Anadolu Bölgesi’nde endemik olarak bulunan rezene, Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde ise üreticiler tarafından bahçelerde kültürü de yapılan ve çok yönlü kullanımıyla sofraları şenlendiren bir bitki olma özelliklerini taşıyor. Rezenenin hoş kokulu, gri-açık yeşil renkte ve ince uzun ipliksi görünüşlü yaprakları sonbaharda bronz renge dönüyor. Küçük ve sarı çiçekleri  ise yaz ortasında açıyor, çiçek salkımları açtıktan sonra şemsiye görüntüsünü alıyor. Küçük, silindir yapılı meyveleri ise yeşil-kahverengi. Rezenenin tohumları yapışkan bitki sıvısı, şeker, nişasta ve uçucu yağlar yönünden zengin. Bu uçucu yağlar bitkiye anason kokusu veriyor. Bazı ülkelerde anason renkli bu tohumlar salata ve yemeklere çeşni olsun diye az miktarda eklenerek kullanılıyor. Aynı zamanda öğütülerek baharat haline getirilip de kullanılabiliyor. Rezene tohumlarının Türkiye’de en çok bilinen kullanım şekli ise çay olarak içilmesi. Rezene çayı vücuttan fazla su atılmasına yardımcı oluyor, ağrıları gidermede kullanılıyor ve ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için de özellikle kış aylarında çok tercih ediliyor. Meyvesinden yemek yapılıyor! Rezenenin toprak altındaki soğana benzeyen tatlı ve hoş kokulu meyvesinden Kuzey Afrika ve Avrupa ülkelerinde salata yapılıyor. Bitkinin meyvesini kullanma fikri Türkiye’de yeni yeni yayılıyor. Türk mutfağının en leziz yemeklerinde rezeneyi deneyen çoğu kişi sonuçtan memnun. Artık rezenenin zeytinyağlısı bile yapılıyor. Rezene soğanı fırına veriliyor ve et yemeklerinin yanında çeşni olarak sunuluyor. Yetiştirmesi kolay, kullanımı çok yönlü olan rezene bitkisi son zamanlarda üreticilerin çok tercih ettiği bir ürün haline geldi. Görünen o ki ismi ilerleyen günlerde daha sık duyulacak.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.