E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
2.4.2015 13:33:01
Su tasarrufu bir kenara, arazinin nem ve sıcaklık değerlerini düzenlemesi sprink sistemlerin asıl cazibesi. Dikkat edilmesi gereken şey ise su dağılımının olması gerektiği gibi homojen yapılması. Bugün tüm dünyadaki tarım alanlarının yüzde 14’ünde modern sulama sistemleri kurulmuş durumda. Modern sulamanın iki ana kolu var: Yağmurlama ve damla sulama. Sprink sulama ya da diğer adıyla yağmurlama sistemleri de modern sulamanın en yaygın biçimi. Sprink sulamanın bitkiler üzerindeki etkisinin sırrı özünde suyu eşit olarak dağıtabilmesinde yatıyor.
Hiçbir ürün için hak geçmemeli!
Suyun araziye ve ürünlere homojen bir şekilde dağılması verimin maksimize edilmesi için önkoşul. Yani bir anlamda sprink sulama yağmuru taklit ederek arazideki hiçbir ürün için “hak geçmemesi”ni sağlıyor. Bir diğer kazanç ise su tasarrufu. Eşit dağılımı sağlanması ve gereksiz su kullanımını önlemesi sprink sistemlerini ekonomik kılıyor. İklimlendirme olanağı sağlıyor Nem, nispi nem ve sıcaklık gibi verimi etkileyen diğer faktörler tercih edilen sulama yöntemine göre değişebiliyor. Sprink sulama bu faktörlere olumlu etki etmesiyle biliniyor. Ürün kültürüne bağlı olarak sağlanan bu “iklimlendirme” olanağı sprink sulamanın avantajlarından bir diğeri olarak kabul ediliyor. Nem ve sıcaklığın düzenlenmesinin yanı sıra, dondan korunmak da bu sayede mümkün oluyor. Seralar için yeni pazar: Mikro sprinkler Jain Sulama Sistemleri Pazarlama Uzmanı Mehmet Akparlak; “Geride bıraktığımız sezonun kurak geçmesi ve özellikle sprink ile sulanan patates, şeker pancarı ekiminin artması pazara birçok yeni marka giriş yapmasına neden oldu. Pazar dinamiklerinin yaratmış olduğu rekabet firmaları farklılaşmaya itti. Özellikle mikro sprinkler ile yapılan sera sulamalarının 2014 yılında ön plana çıkmaya başladığını söyleyebiliriz” diyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.