tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

23.2.2012 11:10:37

Sıfır faizli kredi sulama sistemlerinin başına kondu ama...

Üreticilerin yatırımlarını destekleyen ve 2004 yılından bu yana uygulanan düşük faizli tarımsal krediler, Ağustos 2011 tarihinden bu yana kaynak yetersizliğinden dolayı kullanılamıyordu. Bakanlar Kurulu kararı ile çiftçi kredileri yeniden verilmeye başlanıyor. Sulama sistemleri yatırımları için verilecek kredi faiz oranı ise sıfır (0) olacak.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) tarafından çiftçilerin sıfır ve düşük faizli kredi kullanabilmesiyle ilgili talep ve çabaları sonucu Bakanlar Kurulu kararının bugün yayımlandığını belirtti.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bayraktar, bugünkü Resmi Gazete'de yer alan kararla çiftçilerin 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olacak şekilde, yayımlanacak tebliğin ardından sıfır ve düşük faizli kredi kullanabileceğini ifade etti. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karar uyarınca, bu yıl, yatırım kredilerinde bazı konularda yatırım dönemi ve işletme dönemine ayrı faiz uygulanacak. İndirim oranlarının uygulanmasında konularına göre yüzde 25 ile yüzde 100 arasında indirim yapılmak suretiyle değişken faiz uygulanacak. Bu durumda düşük faizli krediler yüzde 0 (sıfır) ile yüzde 7,5 arasında değişecek. İndirim oranları dikkate alındığında örneğin damızlık etçi sığır ve damızlık düve yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile modern basınçlı sulama sitemleri konularında kullanılacak işletme ve yatırım kredilerinde uygulanacak faiz oranı yüzde 0 (sıfır) olacak. Üreticilere kullandırılacak olan işletme ve yatırım kredisi limitleri konularına göre 35 bin lira ile 20 milyon lira arasında değişecek.

Üreticinin düşük faizli kredi beklentisi uzun süredir devam ediyordu. Ancak Bakanlar Kurulu’nca açıklanan bu yeni krediler diğer taraftan, 1 Ağustos 2010 ile 1 Ağustos 2011 arasında uygulanan sıfır faizli kredilerle ilgili yatırımcıların yaşadığı sorunları akıllara getirdi. Uzmanlar bu yeni kredilerin uygulama tebliğinin çok net ortaya konması gerektiğini düşünüyor.

 

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.