tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.3.2015 12:08:32

Yoncanın merkezi Urfa

Güneydoğu Anadolu Projesi uzun vadede meyvelerini veriyor. Bölgeden son gelen haberler ürünlerdeki çeşitlilik ve verimin kalıcı olacağı yönünde. Besicilik için en önemli bitkilerden olan yonca da bu bölgede başı çeker hale geldi.  tarlasera.com’da birkaç gün önce yer alan habere göre, GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) Bölgesi’nin yükselen şehri Şanlıurfa son zamanlarda tarım ve hayvancılıkta önemli bir merkez haline geldi. Urfa’nın bu hale gelmesinde yeni yeni yükselmeye başlayan jeotermal seracılığın etkisi oldukça büyük. Bölge son zamanlarda dünyada en çok yetiştirilen yem bitkilerinin başında gelen yonca ekiminde de Tükiye’nin ‘en’i haline geliyor. Yem bitkilerinin avantajlarından bir tanesi de, hem toprağı beslemeleri, hem hayvanlar için yem olmaları, hem de biçildikten sonra tekrar büyüyüp buğday ya da arpa olarak çıkmaları. Bundan daha da fazlası var; bir yem bitkisi olan yonca, hem üretiminin kolaylığıyla, hem de üst üste 6-7 kez mahsul alınması sebebiyle oldukça kârlı. Üstelik yonca bitkisi nemli ve sıcak havayı çok seviyor. Bu sebeple Şanlıurfa bu iş için en uygun yerlerden biri. Yonca hem proteini yüksek, hem de kuru bir ot olduğundan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar onu severek yiyor. Uzmanlar yoncanın besicilik için en uygun bitki olduğunu ifade ediyor. Avantajları saymakla bitmeyen yonca, aynı zamanda güçlü ve kazık kökleriyle zaman içerisinde toprağa madde bırakıyor, azot birikimi yapıyor ve organik gübre haline geliyor. Çok fazla sulamaya ihtiyaç duymayan yonca biçildikten sonraki aşamalarda aynı tarlaya yapılan buğday ekimi çok başarılı sonuçlar verebiliyor. Bütün bunlar dikkate alındığında, GAP Bölgesi’nde yoncaya yönelen üreticilerin sayısındaki çoğalma gayet yerinde ve bölgeyi şahlandıracak gibi gözüküyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.