30.1.2015 13:47:51
Kabuklu fiyatına kestane şekeri
Bursa’nın dünyaya yayılmış olan ürünlerinden kestane şekeri bugünlerde kilosu 10 liradan satılıyor. Dünyanın birçok farklı ülkesine kestane şekeri ihraç eden üreticiler kabuklu kestanenin de kilosunun 10 lira olduğunu hatırlatıyor ve bu fiyata kestane şekeri satılmasına şaşırdıklarını söylüyorlar.
Kestane üretiminde dünya sıralamasında üçüncü olan Türkiye’de, en fazla üretim Aydın’da yapılıyor. Aydın’ı İzmir, Kastamonu, Sinop, Bartın, Kütahya, Manisa, Denizli ve Bursa takip ediyor. Bursa diğer tüm illerde üretilen kestanenin, kestane şekeri yapılmak üzere gönderildi üs olarak önemli bir yere sahip.
Önceki yıllarda ortalama 25 bin ton olarak gerçekleşen kestane rekoltesi, bu kış ağaçlarda görülen hastalıklar ve olumsuz hava koşulları sebebiyle 15 bin tona kadar gerilemiş durumda. Rekolte düşüşü de, kabuklu kestanenin kilosunun 10 TL’ye yükselmesine neden oldu ve geçen yıl 6-7 liraya satılan kestane, bu yıl 10 liradan alıcı buluyor. Yüksek fiyatı ile dikkat çeken kestane şekerinin kilosu ise 25 lira ile 50 lira arasında değişiyor. Ancak son dönemde özellikle Bursa şehir merkezinde, ana arterlerde ve yol kenarlarında kurulan tezgahlarda kestane şekeri kilosu 10 liraya satılıyor.
Üreticiler şaşkın
Bursa’dan dünyanın birçok ülkesine Kardelion markası ile kestane şekeri ihraç eden Kardelen Kestane Şekeri Kalite Kontrol ve Ar-Ge Yöneticisi Ebru Aygün, sektörde karşılaştıkları en önemli sorunun merdiven altı üretim olduğuna söylerken şunları da ekliyor: “Biz bunun doğruyu yansıttığını düşünmüyoruz. Çünkü kabuklu kestanenin kilosunu 10 TL’den aldığınız zaman, buna kabuk firesini, çürük firesini, şeker ve işçiliği de katarsanız, kestane şekerinin kilosunu 10 TL’ye satmanız mümkün değil. Piyasada böyle ürünlerin varlığı tüketicide şüphe oluşturuyor. Hiç kestane şekerinin tadını bilmeyenler, Bursa’dan geçerken önemli karayollarının üzerinde bunlardan yiyorlar ve Bursa Kestane Şekeri’ni yanlış tadarak, ‘kestane şekeri bu muymuş’ diye bir önyargıya kapılıyorlar.”
|