tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.1.2015 16:42:56

Türkiye’de doğdu, Avrupalı oldu

Anavatanı Anadolu toprakları olan mürdüm eriği, gülgiller familyasının Rosaceae ailesinden. Avrupa erikleri (P. domestica) arasında sayılan bu erik türü 1900’lerin başından sonra tüm Avrupa’ya ve ardından dünyaya yayıldı. Özellikle rengiyle çok sevilen mürdüm eriği, Türkiye’de taze olarak yenmesinin yanısıra, dünyanın çoğu ülkesinde – özellikle Fransa ve İsviçre’de - kurutularak da tüketiliyor. Fransızca'da Prune D’Agen olarak geçen mürdüm eriğinin, önce Fransa'ya, sonra da tüm Avrupa ülkelerine ve dünyaya yayılmasının hikâyesi 1846 senesine kadar gidiyor… O yıllarda Haçlı Seferleri sebebiyle Türkiye topraklarında bulunan Benedik rahipleri, hurma ağacına benzeyen ama biraz daha farklı olan mürdüm eriğinin rengine ve tadına vuruldular ve ülkelerine dönerken yanlarında bu eriğin tohumlarından de getirdiler. O yıllarda ismi Lot Nehri olan ve daha sonra Agen ismini alan, aynı zamanda şarapları ve üzümleriyle ünlü Bordeaux bölgesine de yakın olan bir alana bu tohumları ektiler. Sonuç oldukça başarılı oldu; geniş bir alana yayılan hasat elde ettiler. Fransızca ismini Agen nehrinden alan mürdüm eriği, bugün Fransa ve İsviçre’de meyve kurusu olarak tüketiliyor ya da marmelatlarda ve tatlılarda severek kullanılıyor. Yaygın kullanımı sebebiyle Türkiye’de bu çeşidin fidanı 12 ila 17 tl arasında satılırken, yurtdışında 22,5 dolara alıcı buluyor. Kökeni Anadolu olan bu özel eriğin değerinin, bolca bulunduğu topraklarda da bilinmesi dileğiyle...

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.