tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.11.2014 10:25:42

İstanbul’da trüf mantarı zamanı

Orman ve Su işleri Bakanlığı ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile yapılan trüf mantarı yetiştirme alanlarını arttırma amaçlı proje kapsamında, İstanbul’da 2 hektarlık alan tahsis edildi. Gelecek yıldan itibaren gerçekleştirilmesi planlanan proje ile suni trüf mantarı ormanı oluşturulacak. Ekonomik değeri en yüksek ürünlerden biri olan trüf mantarının yetiştirme alanını arttırma projesi ilk olarak 2012 yılında başlatıldı. İstanbul ve çevresinde trüf mantarı için uygun yerler tespit edilerek, bu alanlarda çalışmalar başlatıldı. Istranca Dağları, Tekirdağ Saray, İğneada ve Kırklareli Kofçaz trüf mantarı yetiştirilen alanlar arasında. İstanbul’da ise 2 hektarlık bölgede yapay trüf aşılı mantarlardan oluşan orman oluşturulacak. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoloji bölümünden Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, oluşturulan ormanda 5. yıldan itibaren ürün alınacağı görüşünde. Hektar başına 20 ila 150 kg ürün alınmayı beklediklerini söyleyen Türkoğlu, “Doğal alanları dışında yetiştiği ispatlanan mantar türlerini yetiştireceğiz. Ürünlerin mali getirisinin yüksek olacağını düşünüyoruz” dedi. Ziraat Mühendisi Yavuz Ertok ise trüf mantarı yetiştiriciliği konusunda beklentinin yüksek tutulmaması gerektiğini düşünenlerden. Ürün almanın 7-10 seneyi bulacağını belirten Ertok, iklim şartlarına bağlı olarak yaşanacak doğa olaylarının açık havada yapılacak üretimi olumsuz etkileyeceği görüşünde.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.