tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.10.2014 11:08:58

Baharat ve şifalı bitkilerin fiyatı uçtu

Baharat ve şifalı bitkilerde Avrupa’daki talebin artması, Uzakdoğu’da stokların azalması ve Türkiye’deki ürünlerin zamanında toplanamaması nedeniyle fiyat artışı yaşandı. Çemen, çörekotu, kişniş, rezene ve sumakta yüzde 100’e varan, karabiberde ise yüzde 30-40’ları bulan fiyat artışı meydana geldi. Avrupa’da sağlıklı yaşamın yeni trendi olan baharatlar ve şifalı bitkiler, talebin artmasına neden oldu. Uzakdoğu ülkelerinde geçen yıldan yeterli miktarda stok kalmaması nedeniyle talep karşılanamadı. Türkiye'de ise çemen, kimyon, ıhlamur, sumak, mahlep, kişniş ve rezene gibi birçok üründe yetersiz üretim ve kuraklık sonucu verimde düşüş yaşandı. Aynı zamanda ürünler zamanında toplanamayınca arz-talep dengesi bozuldu ve fiyatlar yükseldi. Birleşmiş Aktarlar ve Baharatçılar Derneği (BAKDER) Başkanı Murat Top, kuraklığın etkisiyle tüm ürünlerde rekolte düşüklüğü yaşandığını belirterek, “Bitkinin doğup toplanamadan ölmesinin sıkıntısını yaşıyoruz. Ürün azlığına bir de ürünün toplanmaması eklenince fiyatlar arttı. Özellikle kış aylarında en çok talep edilen ıhlamuru ele alacak olursak, kilosu 100 TL civarında satılmaya başladı. Etin kilosunun neredeyse 4 katı. Bundan 2 yıl önce kilosunu 50 TL’ye satıyorduk. Rekolte ve toplama sıkıntılarının eklenmesiyle fiyatlar yüzde 5-10 artacakken yüzde 35-40 artıyor” dedi. BAKDER Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Dönmez ise enflasyonun yükselmesinde gıda fiyatlarının; gıda fiyatlarında görülen artışta da kuruyemiş ve baharatın önemli rol oynadığını söyledi. Dönmez, bir önceki yıldan fiyatları aşırı yükselen ithal baharat ürünlerine, bu yıl yerli ürünlerin de eklendiğini belirterek, “Geçen yıl fiyatlardaki yükseliş nedeniyle mal tedarik etmekte ve stoklarda ciddi sıkıntılar yaşandı. Bu durum sektörde alım gücünü de düşürüp bazı ürünlerde boşluklar meydana getirdi. Üretici zarar görünce bu yıl pek çok ürünü ekmedi. Bu ürünlerin başında da çemen, kişniş, mahlep, sumak ve kimyon geldi” şeklinde konuştu. Baharat ve şifalı bitkilerdeki bu artışın, gıda fiyatlarını daha da arttırmasından endişe ediliyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.