tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.9.2014 09:25:32

Orman köylülerine sedir mantarı projesi

Adana Orman Bölge Müdürlüğü sedir mantarının üretiminin arttırılması için Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından da desteklenen bir proje hazırladı. Türkiye’de yılda yaklaşık 400 ton ürün elde etme potansiyeli varken, domuz ve keçi gibi hayvanların verdiği zarar nedeniyle ancak 200 ton mantar elde edilebiliyor. Yüzde 90’ının Adana’da yetiştiği sedir mantarının kilogramını üreticiler 40 TL’den satıyor. Bölgedeki 21 orman köyünde gelir kaynakları arasında önemli yer tutan sedir mantarının üretiminin artırılmasına dönük proje hazırladıklarını belirten Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, "Sedir mantarı, doğal yetiştiği için kültür üretimi yapılamıyor. ‘Doğal ortamında daha fazla nasıl yetişir, doğal yaşam alanları nasıl korunur?' diye düşündük. Bu amaçla sedir mantarının sosyal ve ekonomik boyutunu içeren proje hazırladık" dedi. Proje sayesinde mantarın kalitesinin de yükseleceğine dikkati çeken Erol, "Mantarın yetiştiği alanlar, domuz ve keçi gibi hayvanların zararına maruz kalıyor. Besicilere, otlatma planı yapılarak yeterli alan verilecek. Yaban domuzunun zararını önlemek için de alanın çevresi tel örgüyle çevrilecek. Bölgeye sulama sistemi kurularak, yağışın az olduğu dönemde sistemden yararlanılacak. Aralık ayında erken don tehdidine karşı da alanın sera altına alınması sağlanacak. Bu süreçte ayrıca üreticilerimize mantar toplama eğitimi de verilecek” şeklinde konuştu. Projenin başarıya ulaşılması halinde sedir mantarı yetiştirme alanlarının orman köylüsünün düzenli faydalanmasına sunulacağını belirten Erol, "Üretimde kalite ve hedeflenen miktarın elde edilmesi halinde pazarlama ile ilgili tedbir alınacak. Bu konuda kooperatifler aracılığı ile pazarlama yapılarak aracıların kaldırılması ve köylülerin gelirden daha fazla pay alınması için gerekli eğitim verilecek. Köylerde kooperatif kurularak ambalaj, soğuk hava deposu gibi tesisler vasıtasıyla köylünün doğal ortamda topladığı ürünü kendisinin ihraç etmesi yönünde çalışma yapılacak. Bu proje ile 600 ton mantar üreterek bu yörede köylülerin paylaşabileceği yaklaşık 30 milyon liralık değer oluşturulması amaçlanıyor" açıklamasını yaptı.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.