tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.9.2014 07:51:13

Amasya misket elması yok olmasın!

Amasya’nın kendine has tadı, kokusu ve görüntüsüyle ünlü misket elmasının yok olmaması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. Misket elmasının yaygınlaşmasını amaçlayan Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında başvuruda bulunan üreticilere misket elması fidanı dağıtılacak. 1990’lı yıllardan itibaren üreticilerin diğer elma çeşitlerine yöneldiğini söyleyen Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Zekeriya Şeker, “1990’lı yılların sonunda 30 bin ton civarında olan Amasya elması üretimi, 6-8 bin tona kadar geriledi. Misket elmasının bir yıl ürün verip bir yıl vermeme gibi olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması amacıyla, Amasya Valiliği, TÜBİTAK ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 1997 yılından itibaren Amasya Elmasının Islahı Projesi yürütülüyor. Amasya misket elmasında görülen bu eğilim en alt düzeye indirilerek, Amasya elması olarak tescil edildi ve fidan üretimine başlandı” şeklinde konuştu. Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında Kapama Yarı Bodur Amasya Elması Bahçe Tesisi Projesi hazırlayarak uygulamaya koyduklarını belirten Şeker, “2011 yılında 600 adet ve 2012 yılında 7 bin 100 adet, 2013 yılında 10 bin adet ve 2014 yılında il merkezi ve ilçelerde toplam 10 bin adet Amasya elması fidanı dağıtımı yapıldı. Böylelikle Amasya ile ünlenmiş olan Amasya elmasının üretim alanı giderek artacak. Ayrıca fidan dağıtımından itibaren budama ve gübreleme gibi teknik konularda üreticilerimiz takip edilerek, üretim miktarı ve verim artırılması çalışmaları da yapılıyor” dedi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.