tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.9.2014 08:46:00

Ketencik ihtiyacı Tokat’tan karşılanacak

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesinde deneme amacıyla üretilen ketencikten yüksek verim elde edildi. Fakültenin öğretim üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, “Tokat ve yöresi, Türkiye’nin ketencik ihtiyacını karşılayacak” dedi. Bir yıldır ketencik bitkisi üzerine çalışma yürüttüklerini belirten Yılmaz, “Bitkimiz olgunlaştı, hasadını yaptık. Uygulama bahçemizde 1 dekarlık alana ektiğimiz bitkiden yaklaşık 200 kilogramın üzerinde verim aldık. Veriminden memnunuz. Umuyoruz ki ilerleyen yıllarda ketenciğin üretimi artar” dedi. Ketenciğin sık ekildiği için yabancı ot sorunu da yaratmadığını söyleyen Yılmaz, “Birkaç yıl daha deneme üretimi yapmaya devam edeceğiz. Ketencikle ilgili yaptığımız çalışmalarda bitkinin Tokat’ta hem kışlık hem de yazlık rahatlıkla yetiştirilebileceğini belirledik. Tokat ve yöresi Türkiye’nin ketencik ihtiyacını karşılayacak” şeklinde konuştu. ABD ve Japonya’da uçak motorlarında ketencik bitkisinden elde edilen yağın kullanıldığı ve bu anlamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın son yıllarda ketencik üretimini teşvik ettiğini aktaran Yılmaz, şöyle devam etti: “Ketencik, biyodizel veya motor yağı olarak kullanımına dair sanayi yağları ham maddesi olarak çok değerli. İnsan beslenmesinde tohumları kullanılabilir. Omega-3 bakımından zengin. Yağın üçte birlik kısmı omega-3 içeriyor. İnsan beslenmesi açısından önemli. Bu bitkinin tohumları, insan beslenmesinde ve hayvan beslenmesinde kullanılabiliyor. Kanatlı hayvan üretiminde tüketimi daha çok, piliçlik etlerde omega-3 katkısı sağlıyor.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.