3.9.2014 08:30:30
Üreticiler kazandığıyla geçinemiyor
Gezici Araştırma Kuruluşu 26 il ve 152 ilçeye bağlı 180 köy ve kasabada 646’sı kadın olmak üzere 1292 üreticiye anket uyguladı. Yapılan ankete göre üreticilerin yüzde 64,5’i elde ettiği gelirle geçinemiyorken, yüzde 65,9’u da devlet desteklerinin arttırılmasını istiyor. Üreticilerin yüzde 87,6’sı ise zorunlu harcamalardan sonra ellerinde para kalmadığını belirtiyor.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı anketi değerlendirerek, üreticilerin para kazanamamasını yüksek girdi maliyetlerine bağladı. “Mazottan gübreye kadar tarımsal girdiler çok yüksek. Üreticinin ürünü bazen para etmiyor ve tarlada kalıyor” diyen Kaymakçı, ürünün değerinde satılamamasının da üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtti: “Tarım sektöründe üretici değil aracılar daha çok para kazanıyor. Üretici bütün zorluklara rağmen üretime devam ediyor ancak para kazanamıyor. Şu anda üreticide önemli bir erozyon var. Bu yalnız Türkiye’de değil, dünyada böyle. Ancak dünya bunu gördü ve yeni tedbirler almaya başladı. Birleşmiş Milletler, 2014 yılını Aile Çiftçiliği Yılı ilan etti. Çünkü üretici, dev kapitalist işletmeler karşısında eriyor. Küçük işletmelerin tasfiyesiyle tarım sektöründe istihdam sorunu ortaya çıkıyor. Küçük üreticiler tarımı bırakırsa ne olacak? Tarımda kim çalışacak? Bu açıdan küçük ve orta ölçekli işletmelerin tasfiyesi doğru değil.”
Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk ise, mazot ve gübre fiyatlarının bitkisel ürün fiyatlarındaki artışın çok üstünde olduğuna dikkat çekti. Bu şartlar altında üreticinin kazanmasının zor olduğunu söyleyen Gülçubuk, “Tarımda son 7-8 yılda mazot maliyeti 3,5-4 kat, tohum, gübre ve yem 3-4 kat, elektrik 2-2,5 kat arttı. Diğer yandan tarımsal ürün fiyatları, değişmekle birlikte birkaç kat artış gösterdi. Sonuç; üretici ürününü ucuza satıyor, kazanamıyor” şeklinde konuştu.
|