tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.8.2014 10:43:11

Konyalı üreticiler taş ocağından şikayetçi

Konya’da tarım arazilerinin ortasında bulunan Sivridağ’da açılan taş ocağı, tarım arazilerini olumsuz etkiliyor. Taş ocağında çalışan beton mikserlerinin atıklarını tarım arazilerinin kıyısına ve su kanallarına boşaltması ise bir başka sorun. Konuyla ilgili şikayetlerini ilçedeki tarım örgütleri ile belediye bünyesinde dile getiren üreticiler, yıllardır bir çözüm üretilememesinden şikayetçi. Üretici İlyas Mavuş, taş ocağının neden olduğu ürün kaybı yüzünden geçtiğimiz yıl tarlasını ekmediğini söylüyor. 5 dekarlık arazisinde buğday üretimi yapan Mavuş, “Daha önce dekar başına 500 ila 600 kilogram arasında ürün elde ediyorduk. Taş ocağı açıldıktan sonra dekar başına 100 ila 125 kilogram civarında ürün almaya başladık. Ben tarlamı bu yıl ekmeyip, nadasa bıraktım. Yekililerin bu toz sorununa bir önlem almasını istiyoruz. Buradaki pek çok üretici mağdur ama kimse derdini dile getiremiyor” diyor. Üretici Hurşit Soydan ise, pancar ekili olan tarlasındaki verimin dekar başına yaklaşık yüzde 25 oranında düştüğünü söylüyor: “Taş ocağından malzeme taşıyan kamyonlar arazilerin ortasından geçtiği için ürünler toza bulanıyor. T-Tozun giderilmesi için ürünleri ıslattığımızda ise kireçlenme ortaya çıkıyor” şeklinde konuşuyor. Arazisinin bitişiğindeki taş ocağının yarattığı sorunların çözülmesi için dört yıldır yetkililerin kapısını çalan üretici Tahir Çiftçi ise, “Benim burada toplamda 120 dekar civarında arazim var. Buğday ve pancar yetiştiriyorum. Çünkü geçmişte dekar başına 500-600 kilo buğday elde ediyorken, taş ocağının açılmasının ardından bu oran dekarda 200 kiloya kadar düştü. Her geçen yıl daha çok zarar ediyoruz. Tozdan dolayı toprak suyu içine almıyor. Toprağın yüzeyinde balçık tabakası, beton oluşuyor. Çiftçiliği uzun yıllardır zevkle yapıyordum. Ama artık yıldım. Arazilerimin bir bölümünü satmak istiyorum. Bu sorunlarla tek başıma uğraşmaktan bıktım” diyerek taş ocağından duyduğu memnuniyetsizliği dile getiriyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.