tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.12.2015

Üretici ikinci ürün mısırdan vazgeçmiyor

 

Başta GAP bölgesi olmak üzere ikinci ürün olarak mısır ekimi tüm Türkiye’de yaygınlaşıyor. Üstelik yalnızca buğdayda değil yem bitkileri veya sebzede de ikinci ürün olarak mısır var. İkinci ürün ekimi 1980 yılından beri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen projeler arasında yer alıyor. Türkiye’de ikinci üründe en çok ekilen ürünleri başında mısır geliyor. Yaklaşık 4 bin hektar alanda ekilen mısırın üretimi 9 bin tonun üzerinde.

Sıcak iklimde erkenci özellik

İkinci ürün mısırın en çok yetiştirildiği bölge Güneydoğu Anadolu. Bölgenin sıcak iklime sahip olması mısırın birinci ürün olmasını engellerken, erkenci özelliği ikinci ürün olarak ideal kılıyor. Çünkü mısır gelişme döneminde 240-300C arasında sıcaklık istiyor. Ancak bölgenin ortalama sıcaklığı 320C olunca, bu durum birinci ürün mısırın gelişimini olumsuz etkiliyor.

Sulama birer hafta arayla

Kurak bölgede daha sık sulama Güneydoğu’da yapılan ekim zamanı denemeleri, ikinci ürün mısırdan en iyi verimin alınması için ideal ekim zamanının haziran sonu-temmuz başı olduğunu gösteriyor. Yağışın yeterli olduğu bölgelerde yalnızca mısırın suya ihtiyaç duyduğu dönemde sulama yapılırken, Güneydoğu’da durum biraz farklı. Bölgede yaz aylarının kurak geçmesi, mısırın suya aşırı ihtiyaç göstermesine yol açıyor. Sulamayla ilgili yapılan araştırmaların sonuçları, ikinci ürün olarak ekilen mısırın birer hafta arayla sulamaya ihtiyaç duyduğuna işaret ediyor. Böyle olunca sulama sayısı da 12-13’e kadar çıkıyor.

Elektrik borcu su krizine yol açtı

Bunun haricinde, mısır bitkisinin suya en duyarlı olduğu tepe püskülüne yakın dönemlerde, sulamanın zamanında yapılmasına ayrıca dikkat etmek gerek. Ürünün suyla son buluşması ise süt olum devresinde yaşanıyor. Ancak bu yıl üreticilerin su sıkıntısı var. Mardin-Kızıltepe’de 300 dönümlük arazisinde buğday ve ikinci ürün mısır eken Mahir Ege, elektrik sorununun bölgeyi etkilediğini söylüyor: “Elektrik aracılığıyla kuyudan su çekiyoruz. Ancak bu yıl kuyusu olmayan arkadaşlara bile elektrik borcu geldi. Bu sayede sulama yapamaz hale geldik.”

Gübreleme toprağa göre değişiyor

Üreticinin maliyet konusunda gübreden şikayetçi ama tek sorun gübre de değil. Aynı bölgede 300 dönümlük arazisine buğday ve ikinci ürün mısır eken Yusuf Kahraman, “Gübre kullanımı üreticinin toprağına göre değişiyor ve bir hayli maliyet çıkarıyor. Ek olarak potasyum ve çinko da veriyoruz. Keza mazot masrafı ve zararlılara karşı kullandığımız ilaçlara da yetişmek bir hayli zor” şeklinde konuşuyor.

Verim 0,8-1 ton arasında

İkinci ürün mısırda sorunlar yaşansa da, verim konusunda üreticiler memnun. Bölgenin ortalama verimi 800 kg ila 1 ton arasında değişiyor. 700 kg verimle maliyeti karşıladıklarını, kalanının da kendilerine kâr olduğunu söyleyen Kahraman’a göre verimdeki değişkenliğin sebebi üreticinin bakım tarzından kaynaklanıyor.

İkinci ürün mısırdan vazgeçilmiyor

Sulama imkanları olan, hele de normal koşullarda istediği verimi alabilen üretici bir daha ikinci ürün olarak mısır ekmekten vazgeçmek istemiyor. Aynı yıl içinde aynı araziden iki temel tahıl ürünü birden almak bir üretici için hem kârlı hem de keyifli bir iş. İkinci ürün mısırda fiyatlar da tam istenilen düzeye gelirse bu keyfe diyecek bir şey olmayacak.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.