tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.7.2014 09:28:38

İlk yerli saflaştırılmış soğan tipleri

Pamukkale Üniversitesi Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye'de ilk defa saflaştırılmış soğan tipleri üretti. Pamukkale Üniversitesi Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAÜ BİYOM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Ramazan Alan, Türk Soğan Hatlarında Genetik Olarak Saflaştırılmış Çeşitlerinin Üretilmesi Projesinde uyguladıkları "dihaploidi" teknolojisiyle elde edilen tohumların, Türk tohumculuğuna büyük katkısı olacağını söyledi. Alan, PAÜ BİYOM'da 3 yıl önce başladıkları, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) desteklediği soğan ıslah projesinin sonuçlandığını bildirdi. Araştırmalarda çok başarılı sonuçların elde edildiğini anlatan Alan, “Projeyle Türkiye'de ilk defa saflaştırılmış soğan tipleri ürettik. PAÜ BİYOM ekibi olarak Türk soğan genetik kaynaklarına ait çiçeklerden tomurcuk kültürü yöntemi ile döllenmemiş yumurta hücrelerinin bitki haline dönüştürülmesi (ginogenesis), bitkilerin serada büyütülerek tohum üretimini gerçekleştirdik” dedi. Yaptıkları çalışmaların bir benzerini ABD’de gerçekleştirdiğini aktaran Alan, projenin tamamen yerli soğan çeşitleriyle geliştirildiğini, bunun da Türk tarımı ile ıslah araştırmaları ve Türk bilimi açısından çok önemli bir aşama olduğunu vurguladı. Proje uygulaması aşamaları hakkında bilgi vererek, 9-10 Türk soğan çeşidinden dihaploidizasyonla saflaştırılmış soğan hatları elde ettiklerini, bunların grup olarak kırmızı, sarı, beyaz, tatlı, acı, orta acı, erkenci veya geççi olan soğan hatlarını içerdiğini belirtti. Alan, proje bulgularının uluslararası kongrelerde sunulduğunu ve bilimsel dergilerde yayınlandığı aktardı ve ekledi: "Tüm genleri için saflaştırılan soğan hatlarının elde edilmesi ve bunlardan tohum üretiminin gerçekleştirilmesi ülkemizde genetik ve biyoteknoloji alanlarında gerçekleştirilen akademik çalışmalar açısından çok büyük bir başarıdır. Dihaploidi yöntemiyle elde edilen soğan hatlarının hibrit çeşitlerin üretilmesinde kullanılabiliyor. İleri düzeyde bilgi, teknik donanım ve deneyim gerektirdiği için dihaploidi teknolojisinin tohumculukta kullanılması ile elde edilen tohumlar oldukça değerli. Hatta standart tohumlarla karşılaştırılınca elmas gibi değerli diyebiliriz. Bu açıdan PAÜ BİYOM ekibi olarak ürettiğimiz saf soğan hatlarına ait tohumların tohumculuk açısından çok büyük ticari getirisi olabilir. Çünkü bunlar, hibrit tohumu üretiminde anaç olarak kullanabilecek materyaller ve bunlardan üreteceklerimiz de tamamen tek tip yani birbirinin aynısı olacak."

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.