tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.7.2014 08:23:08

Buğday tarlalarına fare istilası

Balıkesir’de buğday üretimi ile uğraşan üreticilerin başı tarla fareleri ile dertte. Tarlaları adeta talan eden fareler geriye saman bile bırakmadı ve üreticiler dönümlerce alandan sadece bir kaç teneke buğday hasadı yapabildi. Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, tarla fareleri ile kısa süre içinde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi: "Şuan Balıkesir’de buğday tarlalarında fare sıkıntısı var. Biz bahar aylarında fareler ile toplu mücadele önerdik. Toplu mücadele olmazsa çözüm olmaz. Kendi tarlama fare zehri atmışım, yanımdaki atmamış ise fare benim tarlama zarar vermeye devam eder. Toplu mücadelede fare yok edilecektir" dedi. Buğday tarlalarındaki sıkıntıyı rakamlarla ifade eden Başkan Sami Sözat, "Üreticinin 5 dönümlük tarlasından 1,5-2 ton alması gerekirken, maalesef 40 kilogram buğday almış. Bu işin boyutunun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. Bir başka üretici 5 dönümlük yerden 1 teneke ürün almış, yani 20 kilo buğday almış. Biçerdöverin girmediği yerler olmuş” şeklinde konuştu. Üreticilerin kendilerine ya da Tarım İl Müdürlüğü’ne şikayette bulunmadığını söyleyen Sözat, “Biz Nisan-Mayıs aylarında tespit ettik ama önlemleri maalesef aldırtamadık. Şimdi üretici Tarım İl Müdürlüğü’ne gidecek 7 liraya fare zehirli buğdayı alacak, farelerin olduğu yere bırakacak. Mücadele bu şekilde olacak" şeklinde konuştu. Farelerin tarlalara çok zarar verdiğini ve karpuz, kavun, mısır gibi ürünlerin de tehlike altında olduğunu kaydeden Sami Sözat, "Yetkililer bu konuya eğilsinler. Fareler kavun, karpuz ve mısıra da saldıracak. Zarar bitmeyecek ve devam edecek. Bu sene kış olmadı, bunları yiyen diğer kuşlarda da azalma oldu ki fareleri yemedi. Kartal, tilki, yılan fareleri yer, onların da bunları tüketecek durumu yok. Bunlar sürü ile geziyor, tarlanın bir ucundan giriyor diğer taraftan çıkıyor. Buğdayın kellesini yedi; aradaki sap da yok, onu da kıyıyorlar. Haliyle üreticiye saman da kalmıyor" dedi.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.