tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.6.2014 08:55:26

Üreticiye tohum desteği

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanımının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) üye olan üreticilere yurtiçinde üretilip sertifikalandırılan buğday, arpa, tritikale, yulaf, çavdar, çeltik, nohut, kuru fasulye, mercimek, susam, yerfıstığı, kanola, aspir, patates, soya, yonca, korunga ve fiğ tohumluklarının kullanımında destek verilecek. Bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarını kullanan üreticilere 2014 yılında dekar başına yapılacak ödemeler ise şu şekilde: Buğday için 7,5 TL; arpa, tritikale, yulaf ve çavdar için 6 TL; çeltik, yerfıstığı ve yonca için 8 TL; nohut, kuru fasulye ve mercimek için 10 TL; susam, kanola ve aspir için 4 TL; patates için 40 TL; korunga ve fiğ için 5 TL; soya içinse 20 TL. Desteklemeye tabi arazi miktarı, faturada belirtilen tohumluk miktarının her bitki türü için belirtilecek ekim normuna bölünmesi ile ortaya çıkan miktardan büyük olmayacak. Bu kapsamda, dekar başına buğday, arpa, tritikale, yulaf, çavdar ve çeltikte 20 kg; nohut ve mercimekte 13 kg; kuru fasulye, korunga, fiğ ve soyada 10 kg; yoncada 2,5 kg; patateste 250 kg; susamda 1,5 kg; yerfıstığında 7 kg; kanolada 0,4 -1,5 kg; aspirde ise 1,5-3 kg olacak. Desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin ÇKS kaydını yaptırmış olması gerekiyor. Başvurular ise ÇKS kaydı yaptırılan il ve ilçe müdürlüklerine yapılıyor. Başvuruların 2014 yılı yazlık ekimler için 30 Haziran; güzlük ekimler içinse 1 Eylül tarihinden 31 Aralık tarihine kadar yapılması gerekiyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.