tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.6.2014 07:18:03

11 milyon dekar tarım alanı artık yok

Türkiye İstatistik Kurumu verilerin göre 2007-2012 yılları arasında Türkiye genelinde 11 milyon dekarlık tarım alanı yok oldu. Sanayi, yerleşim ve turizme açılan tarım arazilerinin ardından ülke genelindeki toplam tarım alanı büyüklüğü 237 milyon 837 bin dekara düştü. Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Semih Kandemir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tarım topraklarının gıda üretimi ve canlıların yaşam alanı açısında çok önemli olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Tarım topraklarını koruyan ülkeler, gıda üretimindeki yeterlilikleri ile küresel ısınma ve iklim değişikliği sürecinde avantajlı olacaklardır. Toprağın canlı varlık olduğu düşünüldüğünde korunması sürdürülebilir bir tarım açısından ülkemiz ve dünyamız için önem arz etmektedir. Tarım topraklarındaki kayıpların nedeni iktidarların tarıma gerekli önemi vermemeleri, tarımın ihtiyaç duyduğu desteklerin sağlanmaması ve ulusal bir tarım politikasının olmamasıdır.” Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin de tarım arazilerinin imara açılmasına karşı çıkarak, konuyla ilgili son günlerde ortaya çıkan Aksaray’ın Taşpınar beldesindeki 3 bin dekarlık tarım arazinin imara açılmasına tepki gösterdi. Arazi ile ilgili İl Tarım Kurulu'nun 22 gün önce verdiği 'red' kararı ardından, tekrar neden olur verdiğini anlamadığını belirten İbrahim Yetkin, "Kanuna rağmen, tutup da tarım arazilerinin imara açılması, tarım arazilerinin kaybolması bana göre cinayettir, ihanettir. Çünkü dünyada verilen savaşın hepsi gıda ile ilgili. Gıdada güçlü olan kazanacak. Tarım arazilerinin imara açılmasını son derece tehlikeli, yanlış ve taraflı görüyorum” şeklinde konuştu.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.