28.4.2014 07:25:06
Çevre dostu zirai mücadele
Karadeniz Teknik Üniversitesi’ndeki (KTÜ) Trabzon Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren KAR-BİYOSİT Biyoteknoloji Ar-Ge Şirketi, Türkiye’de ilk defa Lepidoptera ve Coleoptera grubu, zararlı böceklerin tarım arazileri, depolar ve ormanlarda yaptıkları zararı önleyecek çevre dostu organik bir zirai mücadele ilacı üretti.
KTÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Sezen, tarımda ve ormancılıkta depolarda zararlı olan böceklere karşı biyolojik ilaç geliştirdiklerini bildirerek şu ana kadar iki ilacın üretim aşamasının tamamlandığını söyledi ve ekledi: “İki tane önemli proje yürütüyoruz. Bunlardan bir tanesini KOSGEB kapsamına alarak tamamladık. İkinci projemiz ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı projesi. Şirketimizi hem Bakanlık hem de KOSGEB’in desteği ile kurduk. Şirketimizin alt yapısı tamamen hazır. İki projemiz de böceklere karşı. Tarımda, ziraatte, ormancılıkta depolarda zararlı olan böceklere karşı biyolojik ilaç geliştirme işiyle uğraşıyoruz. Şu an bir tanesinin patent başvurusunu yaptık, süreç devam ediyor. İkincisini de patent başvuru aşamasına kadar getirdik. Alan denemelerini yaptık, memeliler üzerine testlerini tamamladık. Zaten bildiğimiz bir gerçekti insanlar ve hayvanlar üzerine zararlı bir etkisinin olmaması. Bunu teyit etmiş olduk.”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından genelde yurtdışından ithal edilen ilacı ilk kez Türkiye’de geliştirdiklerini söyleyen Sezen, “İçerisinde etken madde olarak zararlı böceklerde hastalık oluşturabilecek bir bakteri mevcut; Bacillus thuringiensis maddesi. Bu bakterinin güzel bir özelliği var. Üretmiş olduğu toksin proteinin ne omurgalı diğer canlı gruplarda ne memeli türler üzerinde ne de insanlar üzerinde hiçbir zararlı etkisi yok. Tamamen etki mekanizması böcekler üzerine kurulmuş olan bir sistem. Dolayısıyla amacımız sadece tarımda, ziraatte ve ormancılıkta zararlı oluşabilecek bu böceklere karşı biyolojik ilaçla mücadele etmek” şeklinde konuştu.
Ülkede zararlı böceklere karşı yılda 30 bin ton kimyasal ilaç kullanıldığını ve bunun maliyetinin yaklaşık 250 milyar dolar olduğunu belirten Sezen, kimyasalların bilinçsiz kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini hatırlattı. Sezen, Bakanlığın da desteğiyle bir an önce tesisleşmeyi tamamlayarak, bu konuda yurt dışına olan bağımlılığı da sona erdirmeyi hedeflediklerini söyledi.
|